Τελευταία ζαριά για Τσίπρα με την πλάτη στον τοίχο και με το Grexit να μοιάζει η πιο φτηνή λύση για την Ευρωζώνη

7.7.15


Εξαιρετικά δύσκολη αναμένεται να είναι η σημερινή μέρα για τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες καθώς τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης μοιάζουν απρόθυμα έστω και να συζητήσουν μαζί του μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Η Ελένη Βαρβιτσιώτη παραθέτει σήμερα στην Καθημερινή τα τρία σχετικά σενάρια αναφέροντας τα εξής:
Ελεγχόμενη χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ. Με το κλίμα μετά το δημοψήφισμα να έχει βαρύνει ιδιαίτερα, με αισθήματα θυμού να εκφράζονται πλέον στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και την αξιοπιστία της κυβέρνησης Τσίπρα να βρίσκεται στο ναδίρ, 16 από τα 18 υπόλοιπα μέλη είναι υπέρ του τρίτου σεναρίου, δηλαδή της ελεγχόμενης χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ. Τα δύο μόνο μέλη που είναι εναντίον αυτής της τρίτης λύσης, είναι η Γαλλία και η Κύπρος, με το Παρίσι, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, να αμφιταλαντεύεται. Αυτό το σενάριο θεωρείται το πιο «φθηνό» για τα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς βάζει τέλος στις δυνητικές ζημιές. Προβλέπει μικρή χρηματοδότηση, κυρίως για την κάλυψη εισαγωγών βασικών ειδών (balance payment facility), προκειμένου να αποτραπεί ανθρωπιστική κρίση, πιθανόν και κάποια στήριξη του τραπεζικού συστήματος.
Διαβάζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να παρουσιάσει ως τελική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αυτή που καταψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό με μικρές βελτιώσεις. Ελπίζω να μην αποτολμήσει κάτι τέτοιο και να έχει συνείδηση των στιγμών. Αν πάει πάλι εκδρομή στις Βρυξέλλες, οι συνέπειες για τη χώρα θα είναι ολέθριες.

Με το πρόγραμμα να έχει λήξει και με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας να έχει επιδεινωθεί δραματικά, η πρόταση Γιούνκερ δεν υπάρχει πια και είτε ο Τσίπρας θα πρέπει να προτείνει ένα τρίτο Μνημόνιο είτε ένα πρόγραμμα-γέφυρα που να οδηγεί σε τρίτο Μνημόνιο.

Οτιδήποτε άλλο, θα στείλει την Ελλάδα στη δραχμή.