Θα χρειαστεί χρόνος και σοβαρότητα για να κλείσει η ορθάνοιχτη πόρτα του Grexit

15.7.15


Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων είναι κάτι παραπάνω από πυκνές καθώς από μέρα σε μέρα τα δεδομένα αλλάζουν και ως πολίτες κάνουμε σχεδόν καθημερινά το ταξίδι από τον φόβο στην (όποια) ελπίδα.

Αν και ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, η επίτευξη συμφωνίας τη χώρας με τους Ευρωπαίους εταίρους της δημιούργησε μια εύλογη ανακούφιση καθώς η Ελλάδα έφτασε για πρώτη φορά τόσο πολύ κοντά στην άμεση έξοδο από την Ευρωζώνη, ίσως και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρ' όλα αυτά, εκτιμώ ότι δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τη μεγαλύτερη είδηση αυτών των ημερών η οποία δεν είναι παρά η επίσημα διατυπωμένη προτίμηση της Γερμανίας για την αποβολή της χώρας μας από το κοινό νόμισμα. Η πιο ισχυρή χώρα της Ευρωζώνης ξεκαθάρισε ότι η πρώτη σκέψη της ήταν ένα «προσωρινό» Grexit και όχι η επιδίωξη μιας συμφωνίας. Απαιτήθηκε μια αληθινή διπλωματική μάχη για να παγώσουν τα σχέδια των Γερμανών τα οποία και στηρίχθηκαν από αρκετές ακόμα χώρες.

Κατά συνέπεια, η πόρτα του Grexit για πρώτη φορά έχει ανοίξει διάπλατα και η σχετική πρόταση θα επανέρχεται πάντοτε στο τραπέζι κάθε φορά που η Ελλάδα δεν θα πετυχαίνει ένα δημοσιονομικό στόχο ή θα καθυστερεί την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος και τεράστια σοβαρότητα για να αποκατασταθεί η διαχρονικά χαμένη αξιοπιστία της χώρας. Στην επόμενη στραβή, θα μας περιμένουν πλέον όλοι στη γωνία με πρώτο τον Σόιμπλε ο οποίος τότε θα μονολογήσει «σας τα έλεγα ότι δεν βάζουν μυαλό, ας τους διώξουμε».

Κανείς δεν μπλοφάρει πια και άλλη ευκαιρία δεν θα μας προσφερθεί. Όπως έλεγε και μια ψυχή, ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε...