Αν η Ν.Δ κερδίσει τους ψηφοφόρους του ΝΑΙ, δεν θα έχει σημασία τι θα κάνει ο Τσίπρας με εκείνους του ΟΧΙ

30.8.15


Πολλοί αναλυτές ξεκίνησαν τον σχολιασμό των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου θεωρώντας ότι το κλειδί θα είναι η μεγάλη δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΟΧΙ, οι οποίοι εύλογα εμφανίζονται προς το παρόν αμήχανοι και απογοητευμένοι.

Με τις πρώτες δημοσκοπήσεις να δείχνουν όμως ότι η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ δεν είναι και τόσο μεγάλη, εκτιμώ τελικά ότι το κλειδί θα είναι οι ψηφοφόροι του ΝΑΙ. Από τη στιγμή που η πρωτιά παίζεται, πολλοί είναι εκείνοι που θα μπουν στον πειρασμό να αποδοκιμάσουν τον Αλέξη Τσίπρα ψηφίζοντας Νέα Δημοκρατία. Αν η συντηρητική παράταξη κερδίσει το 70%-80% των ψηφοφόρων του ΝΑΙ, τότε δεν θα της χρειάζεται τίποτα παραπάνω για να κερδίσει τις εκλογές.

Προς το παρόν μάλιστα, ο Τσίπρας μοιάζει να έχει κάνει ένα ανέλπιστο δώρο στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει με άλλο κόμμα πλην των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο πρώην πρωθυπουργός προσφέρει τη δυνατότητα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να λέει ότι αν κερδίσει η Ν.Δ έστω και με μια ψήφο, την άλλη μέρα η χώρα θα έχει κυβέρνηση.

Όσο το ντέρμπι μεταξύ των δυο κομμάτων θα συνεχίζεται, τόσο θα πιέζονται τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου καθώς αν δεν είναι σαφές το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, δύσκολα κάποιος θα προτιμήσει να ψηφίσει υπέρ του πιθανού μικρότερου εταίρου.