Έγινε κι αυτό στην Ελλάδα: Όργιο φοροδιαφυγής χωρίς ταμειακή μηχανή στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού!

7.8.15


Επαναλαμβάνουμε λίγο-πολύ όλοι μας διαρκώς ότι τα έχουμε δει και τα έχουμε ακούσει όλα σε αυτή τη χώρα αλλά πραγματικά αυτό που αποκαλύπτεται σήμερα για τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού είναι αληθινά απίστευτο.

Αντιγράφω από το σχετικό ρεπορτάζ της Καθημερινής:
Ύστερα από σχετικό έλεγχο της υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών διαπιστώθηκε ότι στη διάρκεια μια ολόκληρης ημέρας δεν είχε κοπεί ούτε μία απόδειξη ταμειακής μηχανής ενώ στην συνέχεια αποκαλύφθηκε πως η ταμειακή μηχανή δεν ήταν δηλωμένη στην Εφορία (!).
Οι ελεγκτές εμφανίστηκαν ως τουρίστες, έκοψαν εισιτήρια εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο και για μεγάλο χρονικό διάστημα παρακολουθούσαν και κατέγραφαν τις συναλλαγές και τις πωλήσεις που γίνονταν από τους οκτώ υπαλλήλους του καταστήματος. Οι υπάλληλοι, κάθε φορά που εισέπρατταν χρήματα από μια πώληση σημείωναν απλώς ένα ποσό σε κάποιο κοινό βιβλίο. Όταν οι ελεγκτές αποκάλυψαν την ταυτότητά τους, οι υπάλληλοι υποστήριξαν ότι δεν κόβουν αποδείξεις διότι έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας και δεν προλαβαίνουν.
Όταν, δε, τους ζητήθηκε να χτυπήσουν απόδειξη στην ταμειακή μηχανή, αρχικά υποστήριξαν ότι η μηχανή είναι χαλασμένη. Οι ελεγκτές όμως διαπίστωσαν οι ίδιοι ότι η ταμειακή μηχανή λειτουργούσε κανονικά. Όταν, ωστόσο, επιχείρησαν να διασταυρώσουν τα στοιχεία της μέσω του TAXIS ανακάλυψαν ότι η μηχανή δεν είχε δηλωθεί ποτέ στην Εφορία και, επομένως, ήταν παράνομη.
Μετά από επίσκεψη στον χώρο, το καλοκαίρι του 2013 στην Παραπολιτική είχε δημοσιευτεί ένα άρθρο με τίτλο «Στα τσαντίρια της υπέροχης αλλά τριτοκοσμικής Κνωσού». Παρ'όλα αυτά, ομολογώ ότι τέτοιο χάλι δεν το περίμενα.