Μύθοι και αλήθειες για το μεταναστευτικό (και μερικές προτάσεις)

18.8.15


Ο πρόχειρος προσφυγικός καταυλισμός που στήθηκε στο Πεδίον του Άρεως και τα πρόσφατα επεισόδια στην Κω επανέφεραν στην επικαιρότητα το πρόβλημα μεταναστευτικών ροών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, κυρίως στα θαλάσσια σύνορα της με την Τουρκία.

Όπως συμβαίνει συνήθως στη χώρα μας, το πρόβλημα υπήρχε πολύ πριν αντιληφθούν τις ακριβείς διαστάσεις του τα αθηναϊκά ΜΜΕ και θα συνεχίσει να υπάρχει, όταν πάψει να έχει άμεσο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον με τους όρους των δελτίων των 8.

Έχοντας ταξιδέψει πρόσφατα στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας και συμμετέχοντας τώρα σε ένα μικρό ερευνητικό project για τη μετανάστευση στην περιοχή της Μεσογείου, να μερικές σκέψεις για το ζήτημα:

- Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.Το μεταναστευτικό πρόβλημα στην περιοχή μας είναι και θα παραμείνει εν πολλοίς άλυτο. Καμία χώρα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το αντιμετώπισε κατά 100%, υπάρχουν μόνο καλές εφαρμοσμένες πρακτικές υποδοχής και ένταξης που η Ελλάδα θα μπορούσε να δοκιμάσει. Η υπερβολική κριτική στην εκάστοτε κυβέρνηση δεν βοηθά. Είναι λυπηρό να διεκδικούν κάποιοι είτε το μονοπώλιο της ευαισθησίας είτε της... αναισθησίας.

- Οι λόγοι μετακίνησης των πληθυσμών δεν πρόκειται άμεσα να εκλείψουν. Η Ιστορία διδάσκει ότι οι ανάλογες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή διαρκούν πάρα πολύ. Ο εμφύλιος στον Λίβανο διήρκεσε 15 ολόκληρα χρόνια, Κούρδοι και Παλαιστίνιοι εδώ και δεκαετίες προσπαθούν να κατοχυρώσουν με όρους εδαφικής ακεραιότητας τα δίκια τους.