Το ύψος της αποχής θα κρίνει το νικητή της 20ης Σεπτεμβρίου

17.9.15


Σε χθεσινή δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ένα ισχνό προβάδισμα μισής μονάδας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, μόλις 4 μέρες πριν τις εκλογές.

Παρ' όλα αυτά, η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι τα πάντα θα κριθούν από το ύψος της αποχής, καθώς όπως δείχνει και η συγκεκριμένη έρευνα, ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει μια πολύ μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων που προς το παρόν δηλώνουν ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν.

Με τη Νέα Δημοκρατία να μην αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά της σε σχέση με τον Ιανουάριο, αν η συμμετοχή είναι μεγάλη, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές, ίσως και με διαφορά 2-3 μονάδων. Αν όμως ο Τσίπρας αποτύχει να πείσει τους απογοητευμένους αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους του Ιανουαρίου κι εκείνοι επιλέξουν να μείνουν στο σπίτι τους, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τις εκλογές.

Πιθανή υψηλή αποχή θα κοστίσει και στους Ανεξάρτητους Έλληνες την είσοδο στη Βουλή ενώ ζημιές θα καταγράψει και το Ποτάμι λόγω χαλαρής σύνδεσης με το εκλογικό του ακροατήριο. Σε μια τέτοια περίπτωση, κέρδη θα σημειώσουν Χρυσή Αυγή και ΠΑΣΟΚ, καθώς για εντελώς διαφορετικούς λόγους, οι ψηφοφόροι τους θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν.