Τι γυρεύουν 9 νομικοί σε μια 12μελη επιτροπή «σοφών» για το ασφαλιστικό;

15.10.15

Κάτι που ονομάζεται «Επιτροπή Σοφών για το Ασφαλιστικό» μπήκε σήμερα το πρωί στη ζωή μας και όλοι συζητούν για ένα πόρισμα της γύρω από τη βιωσιμότητα του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος.

Πριν διαβάσω το πόρισμα της συγκεκριμένης επιτροπής, έψαξα να βρω ποιοι είναι αυτοί οι «σοφοί» οι οποίοι επιλέχθηκαν από τον Γιώργο Κατρούγκαλο για να αναλύσουν το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Περίμενα να δω Έλληνες και ξένους, οικονομολόγους και νομικούς, κοινωνιολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες, ίσως και επαγγελματιών και εκπροσώπων της ιδιωτικής ασφάλισης.

Τι ανακάλυψα; Από τα 12 μέλη της επιτροπής, οι 9 είναι νομικοί και φυσικά δεν υπάρχει κανείς ξένος, καμία ανάθεση σχετικών μελετών σε έγκριτα think-tank ή σε φορείς του εσωτερικού ή του εξωτερικού. Αν λάβουμε υπόψιν μας ότι η η επιτροπή συγκροτήθηκε μόλις στις 21 Αυγούστου, είναι απορίας άξιον γιατί το πόρισμα της αντιμετωπίζεται με τόσο μεγάλο σεβασμό από το ελληνικό πολιτικό και μιντιακό σύστημα.

Πριν συζητήσουμε οτιδήποτε σχετικό για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, το ερώτημα είναι: με ποια κριτήρια αποφάσισε ο κ. Κατρούγκαλος ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι οι πλέον κατάλληλοι να προτείνουν λύσεις για το ασφαλιστικό;