Τώρα που υπάρχει χρόνος και διάθεση, να καταργηθεί άμεσα το bonus των 50 εδρών

10.10.15


Δεκάδες συζητήσεις έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια γύρω από την αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά τα εκάστοτε κόμματα εξουσίας φροντίζουν πάντοτε να αναβάλουν τις τελικές αποφάσεις, ελπίζοντας ότι θα έρθει η σειρά τους και θα επωφεληθούν από το bonus των 50 εδρών.

Κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, ως κίνηση καλής θέλησης υπέρ ενός κλίματος διακομματική συναίνεσης και συνεργασίας. Παρόμοιο αίτημα έχει διατυπώσει και το Ποτάμι.

Νομίζω ότι η συγκυρία ευνοεί απόλυτα μια τέτοια αλλαγή. Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει πριν από τα Χριστούγεννα την δική της πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε αυτός να ψηφιστεί σε σχετικά ομαλή πολιτική περίοδο, μακριά από προεκλογικά πάθη.

Φυσικά, δεν αρκεί μονάχα η κατάργηση του bonus των 50 εδρών αλλά μια συνολική αλλαγή του εκλογικού συστήματος με κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, περιορισμό των αρνητικών συνεπειών της σταυροδοσίας κ.α.

Η εμπειρία δείχνει ότι αν ο εκλογικός νόμος δεν αλλάξει σύντομα, δεν θα αλλάξει ποτέ.