Προσφυγικό: Οι περιστάσεις ξεπερνούν πλέον τη διαχειριστική ικανότητα οποιασδήποτε κυβέρνησης

25.2.16


Για διαβουλεύσεις στην Αθήνα κλήθηκε η Ελληνίδα πρέσβης στη Βιέννη, σε μια μάλλον απελπισμένη κίνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να δείξει πόσο διαφωνεί με τη στάση της Αυστρίας στη διαχείριση του προσφυγικού.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδειχθεί πράγματι χαρισματική στο να κατασκευάζει εχθρούς αλλά φοβάμαι ότι αυτή τη φορά υπερτιμά το επικοινωνιακό ταλέντο της. Το προσφυγικό είναι εξαιρετικά δύσκολο ζήτημα και αυτή τη φορά η ενότητα της Ευρώπης απειλείται στα σοβαρά.

Φοβάμαι ότι πλέον οι περιστάσεις ξεπερνούν τις διαχειριστικές ικανότητες οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης. Ο Τσίπρας έχει κάνει πολλά λάθη αλλά πια δεν μπορεί μόνος του να σώσει το καράβι και ίσως γι'αυτό η Αντιπολίτευση τηρεί σχετικά χαμηλούς τόνους ως προς το συγκεκριμένο θέμα.

Ίσως ζούμε την αρχή ενός αρμαγεδώνα που θα σαρώσει ελληνικές και ευρωπαϊκές βεβαιότητες δεκαετιών, ίσως σε 6 μήνες από τώρα να ζούμε σε μια εντελώς διαφορετική Ευρώπη. Τώρα δεν είναι η ώρα της δίαιρεσης αλλά της πρόσθεσης. Ας αποτύχουμε ενωμένοι, όχι διχασμένοι. Ας πούμε ότι προσπαθήσαμε.