Θεοχάρης: Δεν μπορεί να συνεχίσει μόνο του το Ποτάμι, να βρεθεί κοινός τόπος με τον Κυριάκο

21.2.16


Την άποψή του ότι το «Ποτάμι» δεν μπορεί να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του εκφράζει με συνέντευξη του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο βουλευτής Β’ Αθηνών του κόμματος, Χάρης Θεοχάρης.

Παραθέτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τα όσα είπε:
Ο πολιτικός μας σχηματισμός έχει πράγματι τρεις δρόμους μπροστά του. Οι διαφορετικής προσέγγισης δηλώσεις των τελευταίων μηνών μάς εμποδίζουν να δούμε ευθέως την πραγματικότητα και να προχωρήσουμε.
Η προοπτική της αυτόνομης πορείας γύρω από την οποία συστρατευτήκαμε όλοι δεν υφίσταται πια. Το «Ποτάμι» δεν μπορεί πλέον να δυναμώσει περαιτέρω και να κινηθεί μόνο του. Στην πραγματικότητα, βιώνουμε αυτή την περίοδο μια έντονη πάλη μεταξύ του ορθολογισμού και του λαϊκισμού. Πρέπει, λοιπόν, να γίνει μια προσπάθεια συνολικής ανασύνταξης στον χώρο του Κέντρου, ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί αυτής της πόλωσης.
Χονδρικά, ο λαϊκισμός ευδοκιμεί στον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 100% και στη Ν.Δ. σε ποσοστό 50%. Το ριζοσπαστικό Κέντρο για το οποίο έχω μιλήσει επανειλημμένως είναι σχεδόν χαμένο και οφείλει να ανασυνταχθεί στη βάση του ορθολογισμού, για να μπορέσει να συμμαχήσει με εκείνα τα κομμάτια του πολιτικού σκηνικού που βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση. Εξάλλου, η ακραία πόλωση για την οποία σας μίλησα δεν επιτρέπει τη διατήρηση μικρότερων σχηματισμών.
Ένα μικρότερο κόμμα, με τις σημερινές συνθήκες, πρέπει να εξασφαλίσει ποσοστό της τάξης του 5% και άνω για να επιβιώσει και να παίξει σοβαρό κοινοβουλευτικό ρόλο. Από κει και πέρα, εφόσον συντρέξουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, με δεδομένο ότι αυτές οι συμμαχίες δεν μπορούν να προκύψουν με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον λαϊκισμό που εκφράζει, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, κοινός τόπος μετεκλογικά μπορεί να βρεθεί μόνο με τις δυνάμεις του εξορθολογισμού, που εκφράζονται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σίγουρα οι προσωπικές φιλοδοξίες του κάθε στελέχους του Ποταμιού επηρεάζουν την κρίση του για τα μελλούμενα αλλά νομίζω ότι σε κάθε περίπτωση ο κ. Θεοχάρης έχει δίκιο στο συγκεκριμένο.

Είναι πολύ δύσκολο για τα κόμματα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας να πείσουν ότι έχουν λόγο ύπαρξης, ειδικά για κόμματα όπως το Ποτάμι χωρίς ιστορικό βάθος και ρίζες στην ελληνική κοινωνία.