To κόλπο του ΣΥΡΙΖΑ για να μην κοστολογούνται απο το Γενικό Λογιστήριο οι κυβερνητικές τροπολογίες

21.2.16


Εξι βουλευτικές τροπολογίες έκανε χθες αποδεκτές ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να συνεχίζει τη μακρά παράδοση των προηγούμενων κυβερνήσεων με τη συνεχή ψήφιση τροπολογιών κατά τις βραδινές ώρες.

Στο σχετικό ρεπορτάζ του στην Καθημερινή, ο Γιώργος Μπουρδάρας σημειώνει κάτι που μοιάζει να είναι ιδιαίτερα σημαντικό:
Με αφορμή και το σημερινό αυτό γεγονός, στους διαδρόμους της Βουλής συζητείτο το φαινόμενο, ρυθμίσεις που κρίνονται αναγκαίες από Υπουργεία να «περνούν» συχνά με τη μορφή βουλευτικών τροπολογιών. Με αυτό τον τρόπο, όπως χαρακτηριστικά ελέχθη, καθίσταται δυνατό να εγκρίνονται τέτοιες ρυθμίσεις που αν και φαίνεται να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, καθώς έχουν δημοσιονομικό κόστος, δεν συνοδεύονται από ειδικές Εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως η κοινοβουλευτική τάξη επιβάλλει σε τέτοιες περιπτώσεις. Αν ήταν υπουργικές τροπολογίες, προκειμένου να γίνουν αποδεκτές από τις υπηρεσίες του Κοινοβουλίου, θα έπρεπε απαραιτήτως να συνοδεύονται από τέτοιες ειδικές Εκθέσεις. Ως «βουλευτικές» έχει καθιερωθεί να γίνονται αποδεκτές, χωρίς πληρούν μια τέτοια προϋπόθεση. 
Σε τι ακριβώς ελπίζουν; Άντε και κορόιδεψαν την Τρόικα για 1-2 μήνες. Μετά; Δεν θα έρθει ο λογαριασμός των γενναιόδωρων ρουσφετιών τους; Δεν θα πρέπει να καλυφθεί κάποια στιγμή το σχετικό κόστος; Ακόμα πιστεύουν ότι τα λεφτά πέφτουν από τον ουρανό;