Ο Peter Spiegel των Financial Times αποχαιρετά τις Βρυξέλλες και κάνει έναν απολογισμό της ελληνικής κρίσης

28.3.16


Οι Κάννες του Γιώργου Παπανδρέου, η σπασμωδική αλλαγή πλεύσης του Αντώνη Σαμαρά και η «δονκιχωτική» πολιτική του Αλέξη Τσίπρα που έφερε την Ελλάδα στo χείλος του Grexit.

Λίγο προτού εγκαταλείψει τις τραυματισμένες Βρυξέλλες, ο διακεκριμένος δημοσιογράφος των «Financial Times» Πίτερ Σπίγκελ μίλησε στον Αργύρη Παπαστάθη για λογαριασμό του ΒΗΜΑτος για τα παρασκήνια της ελληνικής κρίσης, τα λάθη των δανειστών και τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας.

Δυο ενδιαφέροντα σημεία:

- Υπήρχαν πολλοί αξιωματούχοι, και στη Γερμανία, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να συζητήσουν την ελάφρυνση του χρέους και τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων τον Ιανουάριο του 2015. Αλλά αντί για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να στήσει καβγά.

-Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα ήταν κοντά στο Grexit το 2011 στις Κάννες. Οι δύο στιγμές που η Ελλάδα βρέθηκε πιο κοντά ήταν το μεσοδιάστημα ανάμεσα στις εκλογές του 2012 και ο Ιούλιος του 2015. Και πιστεύω ότι το πράγμα έφτασε πιο κοντά πέρυσι. Ο κύριος λόγος είναι οι σκέψεις που επικρατούσαν στο Βερολίνο. Στα μέσα του 2012 η Ανγκελα Μέρκελ αποφάσισε ότι το Grexit ήταν τόσο απρόβλεπτο που δεν θα μπορούσε να επιτρέψει να συμβεί. Στα μέσα του 2015 όμως Γερμανοί αξιωματούχοι πίστευαν ότι οι επιπτώσεις από ένα Grexit μπορούσαν να περιορισθούν και αυτός ήταν ο λόγος που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ένιωθε τόσο άνετα ώστε το πρότεινε στο Eurogroup.