Οι 53 αναστατώνουν ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ: Δεν βοηθάει η λογική του «το δικό μας Μνημόνιο είναι καλύτερο»

16.4.16


Σε νέο γύρο εσωστρέφειας και αναταράξεων εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το νέο πολιτικό μανιφέστο της «ομάδας των 53» η οποία παρεμβαίνει στις πολιτικές εξελίξεις. Η ομάδα των «53», η οποία μετονομάζεται σε «Πρωτοβουλία 53+», δημοσίευσε κείμενο 11 σημείων σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η «Πρωτοβουλία 53+» κάνει αναφορά και σε ζητήματα δημοκρατίας μέσα στο κόμμα, λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Την περίοδο αυτή, που το κόμμα μας συμμετέχει στην κυβέρνηση, έχουμε μια πρόσθετη δυσκολία. Η "καθοδήγηση", το "κέντρο" δηλαδή, μετατοπίζεται συνεχώς από την Κουμουνδούρου στο Μαξίμου. Αυτό, τουλάχιστον όσον αφορά το κόμμα, τις θέσεις και τις δράσεις του δεν μπορεί να γίνει δεκτό και σε κάθε περίπτωση δυσκολεύει το κόμμα στην αναγκαία επικοινωνία του με τα κινήματα και τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα».

Αναφέρεται στον κίνδυνο να «εκλαμβάνεται από τον λαϊκό κόσμο ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις συγκροτούν το δικό μας πρόγραμμα», ενώ σημειώνει -μεταξύ άλλων- πως «αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους "δανειστές", προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία».

Τονίζει επίσης: Η σύγκριση μνημονίων, «το δικό μας είναι καλύτερο των άλλων», φράση που έχει ειπωθεί αρκετές φορές, όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά σταδιακά δημιουργεί μια στρεβλή αντίληψη και εντέλει μας βάζει στο κάδρο «όλοι ίδιοι είναι». Γιατί μπορεί η «συμφωνία» που υπογράφηκε «με το πιστόλι στον κρόταφο» να είναι ηπιότερη σε σχέση με όσα ήταν έτοιμη να υπογράψει η ΝΔ -αυτό είναι γεγονός-, ωστόσο απέχει έτη φωτός από ένα αριστερό, κοινωνικά και ταξικά προσανατολισμένο πρόγραμμα.

Αναλυτικά στην Ημερησία.