H πολιτική ηγεσία οφείλει να προετοιμαστεί για την κατάρρευση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

13.5.16


Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή και μέρες είναι εξαιρετικά πιθανό να καταρρεύσει η ήδη εύθραυστη συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας για το προσφυγικό και οι λαστιχένιες βάρκες με τους πρόσφυγες να αρχίσουν να φτάνουν ξανά μαζικά στα ελληνικά νησιά.

Οι ροές ενδέχεται να μην είναι το ίδιο έντονες με πριν λόγω του κλεισίματος του βαλκανικού δρόμου αλλά δεν θα είναι και το ίδιο ασθενείς όσο τον τελευταίο καιρό. Με την κυβέρνηση να μην έχει καταφέρει ακόμα να διαχειριστεί τους πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στη χώρα μας, το πρόβλημα θα επιδεινωθεί με τις νέες αφίξεις και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Η πιθανή κατάρρευση της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας θα προκαλέσει παράλληλα και έντονες εσωτερικές αναταρχές στην Τουρκία, η οποία θα διαπιστώνει τις τραγικές συνέπειες της εξωτερικής πολιτικής της στα άδεια ξενοδοχεία των ακτών της. Ενδεικτικά, η Hurriyet ανέφερε τη Δευτέρα ότι η μείωση των κρατήσεων από Ρώσους τουρίστες στην Αττάλεια αγγίζει το 90%.

Αν και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει κάνει σχεδόν τιποτα για να εκμεταλλευτεί την κατάρρευση του τουρκικού τουρισμού, η Ελλάδα αναγκαστικά θα επωφεληθεί από την αναταραχή στην Τουρκία, κάτι που εκ των πραγμάτων αυξάνει το κίνητρο ενεργοποίησης διαφόρων κύκλων που εδώ και χρόνια βγάζουν το ψωμί τους από την υψηλή ένταση στο Αιγαίο.

Ελπίζω και εύχομαι η ελληνική πολιτική ηγεσία να προετοιμάζεται ήδη για όλα τα παραπάνω ενδεχόμενα, ακόμα και αν η πραγματικότητα μας διαψεύσει ευχάριστα. Σήμερα, μου μοιάζει πιο πιθανό το επόμενο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών να γίνει για το Αιγαίο παρά για το δημοσιονομικό.