Οι αυταπάτες της Νέας Δημοκρατίας συνοψίζονται άριστα στο σύνθημα «φύγετε»

13.5.16


Στις 22 Φεβρουαρίου, είχα αναρωτηθεί αν βρέθηκε ο πρώτος υποψήφιος πρωθυπουργός που δεν βιάζεται να κυβερνήσει, σχολιάζοντας τη μέχρι τότε ψύχραιμη στάση που τηρούσε ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δυστυχώς, λίγους μόλις μήνες μετά, η απάντηση στο ερώτημα μου είναι αρνητική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας ακόμα αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που βιάζεται να αναλάβει την εξουσία, παρόλο που γνωρίζει πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι προσωπικό, δεν αφορά μόνο τον κ. Μητσοτάκη. Συνολικά, η Νέα Δημοκρατία δυσκολεύεται να αποδεχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει στα πράγματα, θεωρώντας ακόμα και σήμερα ότι πρόκειται για μια μπόρα που θα κοπάσει, για ένα προσωρινό φαινόμενο που σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν και ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στο 3%. Αυτήν την αντίληψη εκφράζει το σλόγκαν «φύγετε» (#fygete), αυτή τη ρητορική υπηρετούν οι κραυγές των γαλάζιων στελεχών στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Η στρατηγική αυτή όμως θα αποτύχει, όπως πανηγυρικά απέτυχε και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Ο κόσμος μπορεί να έχει απογοητευτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά η άποψη του για τα «παλιά» κόμματα δεν έχει αλλάξει. Από τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότεροι πολίτες μοιάζουν πλέον να έχουν αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει και καμία φοβερή εναλλακτική, συνειδητά επιλέγουν να ανέχονται τον ψεύτη Τσίπρα έναντι μιας Νέας Δημοκρατίας που δεν μπορεί να κρύψει ότι διψά για «δικαίωση».

Στη Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να ηρεμήσουν και να αποδεχθούν την πραγματικότητα, μέρος της οποίας είναι και η αναξιοπιστία των δημοσκοπήσεων, τις οποίες ξανά δείχνουν να θεοποιούν. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιλαμβάνεται ότι από πουθενά δεν διατυπώνεται αυτή τη στιγμή αίτημα για πρόωρες εκλογές. Δηλαδή οι συνομιλητές του από τον ιδιωτικό τομέα, του λένε «ναι Κυριάκο, πάμε σε εκλογές μέσα στην τουριστική περίοδο»; Αποκλείεται!

Αν η Νέα Δημοκρατία επιλέξει για τον εαυτό της τον μίζερο ρόλο ενός αντι-ΣΥΡΙΖΑ κόμματος, θα αργήσει πολύ να ανακάμψει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διαψεύσει κάθε μια ελπίδα όλων όσων τον στήριξαν στην εσωκομματική σύγκρουση του με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Aν όμως παρουσιάσει στους πολίτες ένα αληθινά εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας, ίσως τότε να πετύχει τους στόχους της πιο γρήγορα.