Η Ελλάδα «ξέχασε» τους Αφγανούς διερμηνείς που στήριξαν τον ελληνικό στρατό στην Καμπούλ

1.6.16


Τον Οκτώβριο του 2014, η δημοσιογράφος Φιλιώ Κοντραφούρη, σε ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ με τον τίτλο «Οι Αφγανοί του Ελληνικού Στρατού», αφηγήθηκε τη συγκλονιστική ιστορία των Αφγανών μεταφραστών και διερμηνέων που βοήθησαν την ελληνική αποστολή στην Καμπούλ στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ εναντίον των Ταλιμπάν.

Όταν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αποχώρησαν από το Αφγανιστάν, οι άνθρωποι αυτοί έμειναν πίσω, εκτεθειμένοι στα μάτια των Ταλιμπάν και των υποστηρικτών τους, ως εκείνοι που συνεργάστηκαν με τον ξένο «εισβολέα». Κάτι ανάλογο συνέβη σχεδόν με όλους τους μεταφραστές που συνεργάστηκαν με τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις αλλά τουλάχιστον σε άλλες χώρες η πίεση της κοινής γνώμης και των ΜΜΕ απέδωσε καρπούς, παρά τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα. Για παράδειγμα, με προσωπική απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα, μέχρι το τέλος του 2016 οι ΗΠΑ αναμένεται να έχουν εκδώσει 7.000 ειδικές βίζες, συγκεκριμένα γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

Ακολουθώντας την τακτική των Ευρωπαίων ομολόγων του, στις 16 Ιανουαρίου του 2015, ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, μετά κι από σχετική εισήγηση του τότε αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωσταράκου, στάλθηκαν από το ΓΕΕΘΑ στο Υπουργείο Εξωτερικών τα πλήρη στοιχεία των Αφγανών μεταφραστών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες έκδοσης βίζας γι’ αυτούς αλλά και για τις οικογένειές τους. Η ελπίδα είχε γεννηθεί.

Η συνέχεια στην Athens Voice.