Γεωπολιτικά σημαντική η συσχέτιση ελληνικού χρέους-τουρκικής κρίσης από τις ΗΠΑ

21.7.16


Η αναταραχή στην Τουρκία καθιστά πιο σημαντική από ποτέ την επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ελλάδας, ώστε να μπορεί η χώρα να αποτελέσει μια άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times.

«Θα ήλπιζα (ότι η πρόσφατη αναστάτωση στην περιοχή) θα άλλαζε το κλίμα, στο οποίο γίνονται οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, ακριβώς επειδή είναι σωστό να γίνει αυτή ούτως ή άλλως, και σε μία περίοδο που η Ελλάδα είναι σε μία θέση με γεωπολιτική σημασία, είναι η κατάλληλη ώρα να ενισχύσουν το δημοσιονομικό τους μέλλον», δήλωσε ο κ. Λιου, εν όψει της επίσκεψής του στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του In.gr.

Πρόκειται για μια δήλωση η οποία μόνο αναμενόμενη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς η συσχέτιση της κρίσης στην Τουρκία με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν είναι κάτι που κανείς περιμένει να ακούσει από τα χείλη ενός κορυφαίου Αμερικανού αξιωματούχου.

Η δήλωση αυτή θα πρέπει να αξιολογηθεί σωστά από το σύνολο του ελληνικού πολιτικού συστήματος, τη στιγμή μάλιστα που η ανοχή των ΗΠΑ στο καθεστώς Ερντογάν μοιάζει να εξαντλείται. Ίσως μετά από καιρό η τύχη να μας χαμογελά, ας μην χάσουμε ακόμα μια ευκαιρία.