«Φαρ Ουεστ, καουμπόηδες, πιστόλια και ουκρανοποίηση»

5.9.16


Για ακόμα μια φορά, το χθεσινό editorial του Αλέξη Παπαχελά στην Καθημερινή της Κυριακής παρουσιάζει ιδιαίτερα ενδιαφέρον, μιας και καταγράφει διάφορες παράξενες τάσεις που καταγράφονται εντός των αστικών ελίτ της χώρας.

Αν και αξίζει να διαβάσετε όλο το άρθρο, παραθέτω εδώ τις δυο παραγράφους του επιλόγου του:
Θα προκύψει, λοιπόν, ένα καλύτερο, υγιέστερο κατεστημένο; Φοβούμαι ότι μπορεί να φτάσουν, ακόμη και οι σημερινοί κυβερνώντες, να νοσταλγήσουν κάποια στιγμή το... παλιό, τη δοκιμασμένη διαπλοκή περασμένων εποχών, που ήταν (τουλάχιστον) προβλέψιμη και είχε και κανένα-δύο δικούς της κανόνες. Το νεοπλουτίστικο Φαρ Ουέστ του 2000 μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματικό, με καουμπόηδες, πιστόλια και άγριους τσακωμούς σε σαλούν... Θα το γευθεί αυτό σύντομα η παρέα των αριστερών ακτιβιστών που γκρέμισε ένα κομμάτι του κατεστημένου και τώρα θέλει να δημιουργήσει το δικό της.
Το ερώτημα είναι πού βρίσκεται και γιατί κρύβεται ό,τι έχει απομείνει από το μη κρατικοδίαιτο, δυναμικό, υγιές κατεστημένο της χώρας. Η αλήθεια; Έχει τρομάξει και έχει πάρει τα βουνά. Ορισμένοι έφυγαν για άλλες χώρες, άλλοι θέλουν να μην τους πιάνει κανένα ραντάρ. Αν όμως δεν παίξουν τον ρόλο τους, η χώρα θα περάσει στα χέρια πειρατών, φανατικών λειτουργών της Δικαιοσύνης με ιδιόμορφες ατζέντες, συμμοριών κάθε είδους και θα αρχίσει να ουκρανοποιείται ταχύτατα. Χρειάζονται αναχώματα, και μέσα στην ίδια την Αριστερά, για να αποτραπεί αυτή η μοιραία εξέλιξη.
Θυμίζω απλά ότι το άρθρο αυτό γράφτηκε στο τέλος της εβδομάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας -θεωρητικά- αναδείχθηκαν οι νέοι καναλάρχες της Ελλάδας...