«Μόνοι στην Εντατική, οι Ευρωπαίοι δεν ενδιαφέρονται και πολύ πια για την Ελλάδα...»

21.9.16


Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βλέπει την πρωτοβουλία της για τη «ρύθμιση» του τηλεοπτικού τοπίου να της γυρίζει μπούμερανγκ, στην υπόλοιπη Ευρώπη φαίνεται ότι αρχίζουν κι αδιαφορούν όλο και περισσότερο για τη χώρα μας.

Να τι αναφέρει σήμερα σε άρθρο του στην Καθημερινή ο Αλέξης Παπαχελάς:
(...)Πάντως, οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν κι άλλο γύρο ελληνικού δράματος. Έχουν πολλά στο ραντάρ τους και δεν αντέχουν να διαχειρισθούν άλλη μία κρίση. Δείχνουν, λοιπόν, υπομονή, κλείνουν τα μάτια σε πολλά και περιμένουν. Μέχρι πού θα φθάσει αυτή η ανοχή, είναι δύσκολο να το πει κανείς. Έχουν μεσολαβήσει ορισμένα «επεισόδια», που έχουν προκαλέσει δυσπιστία και ενίοτε οργή.
Ακόμη και οι πλέον καλοπροαίρετοι αντιλαμβάνονται ότι το αφήγημα της σύγκρουσης με την ολιγαρχία χωλαίνει λόγω της μανιώδους προσπάθειας δημιουργίας νέας, πιο ελεγχόμενης διαπλοκής. Από την άλλη εδραιώνονται, δυστυχώς, οι φωνές που λένε «εντάξει, έτσι είναι αυτοί εκεί κάτω, τι ασχολείστε...».
Ακόμη και στο προσφυγικό, η ανικανότητά μας να διαχειρισθούμε τα στοιχειώδη έγινε μπούμερανγκ. Όσοι «μετράνε» στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θεωρούν ότι η λύση είναι να σφραγισθούν τα σύνορα της Ελλάδας προς Βορρά και ό,τι γίνει. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.
Έτσι μας βλέπουν οι έξω. Και το πιθανότερο είναι να μας αφήνουν, φαινομενικά, στην... ησυχία μας. Με άλλα λόγια, θα μας αφήσουν στο κρεβάτι της Εντατικής, με τα σωληνάκια μας και την ψευδαίσθηση ότι θα γίνουμε σύντομα καλά.
Και στην Ελλάδα κάποιοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι όλη η οικουμένη ασχολείται μαζί μας κι ότι η ρύθμιση του χρέους...πλησιάζει!