Χέρμαν βαν Ρομπέι: O Βαρουφάκης κατέστρεψε την εικόνα της Ελλάδας για να χτίσει τη δική του

16.10.16


Ο Χέρμαν βαν Ρομπέι διετέλεσε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από το 2010 έως το 2015, παρακολουθώντας πολύ στενά την ελληνική κρίση.

Αξίζει να διαβάσετε όλη τη σημερινή συνέντευξη του στην Ελέβη Βαρβιτσιώτη για την Καθημερινή της Κυριακής. Παραθέτω τρια σημεία που ξεχωρίζω:

-Νευρίασα πάρα πολύ όταν ανακάλυψα το μέγεθος του ελληνικού προβλήματος στις αρχές του 2010 και με τους Ελληνες που επέτρεψαν αυτό τον εκτροχιασμό, αλλά και με τους Ευρωπαίους που βρίσκονταν σε απόλυτη αδράνεια. Τίποτα δεν είχε γίνει στην Ελλάδα για να διορθωθεί το έλλειμμα του 15%. Οταν σε μία χώρα υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα στις τρέχουσες συναλλαγές και ζει πέρα από τις δυνατότητές της αυτή είναι η πραγματική πτωχοποίησή της.

-Δεν υπολόγισε σωστά ο κ. Τσίπρας εξαιτίας της έλλειψης διεθνούς εμπειρίας, νόμιζε ότι οι αριστερές κυβερνήσεις θα τον στηρίξουν. Πήγαινε στο Παρίσι και στη Ρώμη μόλις εκλέχθηκε για να αποσπάσει την στήριξη των Σοσιαλιστών αλλά στην πραγματικότητα ήταν αντίπαλος των παραδοσιακών Σοσιαλιστικών κομμάτων. Ηταν τελείως λάθος υπολογισμοί. Ο ανεύθυνος υπουργός Οικονομικών χάλασε το παιχνίδι αλλά κατέστρεψε μαζί και την εικόνα της Ελλάδας για να χτίσει τη δική του. Στοίχισε στη χώρα δισεκατομμύρια ευρώ. Δεκάδες δισεκατομμύρια!

-Το βασικό πρόβλημα που δημιουργεί το Brexit είναι ότι πλέον η Ε.Ε. δεν είναι μη αναστρέψιμη υπόθεση. Αυτός πιστεύω ήταν και ο λόγος που οι ηγέτες έκαναν τεράστια προσπάθεια το 2015 να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ε.Ε. παρόλο που δεν υπήρχε άμεσος κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης.