Είναι κοινωνικά δίκαιο να δίνεις αυξήσεις σε εργαζομένους ελλειμματικών δημόσιων εταιριών;

17.12.16


Αυξήσεις μισθών από 2% ως 4% προβλέπει η νέα επιχειρησιακή σύμβαση διετούς διάρκειας που υπέγραψαν η διοίκηση και το προσωπικό της δημόσιας εταιρίας Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ.) στην οποία υπάγονται όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας (μετρό, ΗΣΑΠ, και τραμ).

Όλο το ρεπορτάζ στο Capital.gr. Ίσως αναρωτηθείτε: μα είναι δυνατόν να διαφωνεί κάποιος, εν μέσω κρίσης; με αυξήσεις της τάξεως των 20-40 ευρώ; Μήπως γινόμαστε κάπως μισάνθρωποι και σκατόψυχοι με το να διαφωνούμε με μια τέτοια πολιτική επιλογή;

Η απάντηση είναι απλή: όχι. Πριν από μερικές εβδομάδες, απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη της, η ΣΤΑ.ΣΥ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
Για το 2016 το λειτουργικό έλλειμμα της ΣΤΑΣΥ, με βάση τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό ανέρχεται στο ποσό των 27.162.000 ευρώ, ενώ το έλλειμμα εκμετάλλευσης ανέρχεται σε 71.974.500 ευρώ. Τα αντίστοιχα ποσά του προϋπολογισμού για το 2017 είναι 16.967.812 ευρώ σε ότι αφορά το λειτουργικό έλλειμμα και 61.077.812 ευρώ σε ότι αφορά το έλλειμμα εκμετάλλευσης.
Με βάση τα παραπάνω προκύπτει προϋπολογιζόμενη μείωση του προϋπολογισθέντος ελλείμματος λειτουργίας κατά 10.194.188 ευρώ, καθώς και μείωση του προϋπολογισθέντος ελλείμματος εκμετάλλευσης κατά 10.896.688 ευρώ. Διευκρινίζεται, τέλος, ότι στα αποτελέσματα εκμετάλλευσης συμπεριλαμβάνονται οι ετήσιες αποσβέσεις.
Η ΣΤΑ.ΣΥ δεν είναι μια εταιρεία με μακροχρόνια ελλείμματα, όπως π.χ ο ΟΣΕ. Το 2013 εμφάνισε πλεόνασμα 4 εκ. ευρώ και δεν χρειάστηκε κρατική ενίσχυση. Είχε μπει σε μια σημαντική τροχιά ανάκαμψης. Μετά, το κίνημα «δεν πληρώνω» συνάντησε την «περήφανη διαπραγμάτευση» και τα ελλείμματα επανήλθαν.

Ξέρετε κάποια ιδιωτική επιχείρηση, από περίπτερο μέχρι πολυεθνικό κολοσσό, που να αυξάνει τους μισθούς των εργαζομένων της όταν αρχίζει να αδυνατεί να ελέγξει τα ελλείμματα της; Από τη στιγμή που η ΣΤΑ.ΣΥ θα χρηματοδοτηθεί και φέτος από τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων, γιατί η κυβέρνηση επιλέγει να ξοδέψει κάποια από αυτά υπέρ της αύξησης του εισοδήματος ανθρώπων που ήδη έχουν κάποιο εισόδημα;

Γιατί δεν τα διαθέτει υπέρ της ανακούφισης των 1.111.490 ανέργων; Τι το «αριστερό» υπάρχει σε μια τέτοια πολιτική επιλογή;