Η Φώφη Γεννηματά, η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής της Ε.Ε και ο Ερντογάν

11.12.16


Σε μια κάπως ακραία πρόταση προχώρησε χθες στη Βουλή η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, καλώντας την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής που προβλέπεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες εξαιτίας της...τουρκικής απειλής.

Συγκεκριμένα η κ. Γεννηματά είπε:
Η αλήθεια είναι ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορεί να ορθώσει ανάστημα απέναντι στις Τουρκικές προκλήσεις. Ο Τούρκος Πρόεδρος πρέπει να γνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει μπροστά στις αλλοπρόσαλλες απειλές του. Με σύνεση και νηφαλιότητα, πρέπει να προασπίσουμε την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά μας. Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να βγει από τον λήθαργο και να αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να αυτοπεριορίζεται στον ρόλο του εκδοτηρίου ανακοινώσεων.
Καλούμε την Κυβέρνηση και πάλι να τερματίσει την μακάρια τακτική της και να ζητήσει την ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Συνθήκη της Λισσαβόνας), προκειμένου να προστατεύσει τα Ελληνικά συμφέροντα αλλά και να θέσει την Ευρώπη ενώπιον των ευθυνών της.
Για να μην σας κουράσω με διάφορα θεωρητικά ζητήματα, να τι αναφέρεται στο site του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη συγκεκριμένη ρήτρα:
Ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο της ΚΕΠΠΑ έχει η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής (άρθρο 42.7 Συνθήκης για την Ε.Ε.), κατά την οποία, σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης κατά της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους-μέλους, τα λοιπά κράτη-μέλη της ΕΕ οφείλουν να συνδράμουν τον εταίρο που δέχθηκε επίθεση, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Η.Ε.  Η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2015, όταν, την επαύριον της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι, η Γαλλία έκανε επίκληση στο άρθρο 42.7. 
Να και το σχετικό απόσπασμα από το άρθρο 42 της συνθήκης:
7. Σε περίπτωση κατά την οποία κράτος μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό δεν επηρεάζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών μελών.
Οι δεσμεύσεις και η συνεργασία στον τομέα αυτόν εξακολουθούν να είναι σύμφωνες προς τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Οργανισμού Βορείου Ατλαντικού Συμφώνου, η οποία παραμένει, όσον αφορά τα κράτη που είναι μέλη του, το θεμέλιο της συλλογικής τους άμυνας και το όργανο της εφαρμογής της.
Με απλά λόγια, δεν συντρέχει απολύτως καμία προϋπόθεση για την ενεργοποίηση της ρήτρας που ζητά η κ. Γεννηματά κι ας ελπίσουμε ότι δεν θα συντρέξει και ποτέ ξανά για καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καμία ένοπλη επίθεση εις βάρος της Ελλάδας δεν έχει σημειωθεί, πόσο μάλλον από την Τουρκία, χώρα-σύμμαχο μας στο ΝΑΤΟ.

Όπως έγραψα και πριν για μια άλλου τύπου ατυχή πρόταση του κ. Θεοδωράκη, σε αυτή τη συγκυρία, είναι εθνική ανάγκη να μην παρασύρονται σε κραυγές οι λιγοστοί μετριοπαθείς πολιτικοί της χώρας.