Να μην εξαγάγει η Ελλάδα την κρίση της στο Αιγαίο

3.12.16


Αν και ιστορικά δεν είναι απόλυτα ακριβές, αποτελεί λίγο-πολύ κοινό τόπο στην εγχώρια δημόσια συζήτηση περί εξωτερικής πολιτικής ότι η Τουρκία συνήθιζε, στα χρόνια της πολιτικής κυριαρχίας των κεμαλιστών, να εξάγει τις πολλαπλές εσωτερικές κρίσεις της στο Αιγαίο.

Φοβάμαι ότι κάποιοι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρχίζουν να σκέφτονται ότι θα μπορούσαν κι αυτοί θα μπορούσαν να δουν το πολιτικό κεφάλαιο τους να αυγατίζει, ξεκινώντας μια επικίνδυνη κοκορομαχία με το όλο και πιο απρόβλεπτο και ανεξέλεγκτο καθεστώς Ερντογάν. Όταν όμως στη γειτονιά σου αρχίζει και επικρατεί η «τρέλα», τότε είναι που εσύ οφείλεις να παραμείνεις σοβαρός και να μην παρασυρθείς.

Η Ελλάδα ανήκει στη Δύση και οφείλει να ασκεί εξωτερική πολιτική δυτικού τύπου ως προς τους ανατολικούς γείτονες της. Η Ελλάδα είναι πολιτικά και ιστορικά προορισμένη να μην μπαίνει στον πειρασμό ενός ανατολίτικα εθνικιστικού ανταγωνισμού με τους διάφορους τυχοδιώκτες ηγέτες των χωρών των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Κατά συνέπεια, οι πρόσφατες δηλώσεις και προτάσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου είναι εθνικά υποτιμητικές και στρατηγικά επικίνδυνες. Ποτέ δεν είναι αργά για τη διακοπή της ανίερης συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ-ψεκασμένης Ακροδεξιάς, ποτέ δεν είναι κακή ιδέα να μπαίνει το εθνικό συμφέρον πάνω από στενόμυαλους μικροπολιτικούς υπολογισμούς.