Παπαχελάς: Είτε το θέλουμε είτε όχι, η συζήτηση για τη δραχμή θα φουντώσει

8.1.17


Για ακόμα μια Κυριακή, ο Αλέξης Παπαχελάς επιχειρεί μέσα από τις σελίδες της Καθημερινής να ταράξει τα γαλήνια νερά του δημοσίου διαλόγου και να επισημάνει τον σοβαρό κίνδυνο μεταστροφής της κοινής γνώμης υπέρ της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.

Παραθέτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το άρθρο:
Η ​​συζήτηση για το εάν η «δραχμή» αποτελεί μια διέξοδο για τη χώρα θα φουντώσει κάποια στιγμή πάλι, είτε το θέλουμε είτε όχι. Συχνά ακούμε γύρω μας τη φράση «αυτό το πράγμα δεν βγαίνει», που δείχνει ότι η υπερφορολόγηση έχει προκαλέσει πραγματική ασφυξία και δημιουργεί την αίσθηση ότι η χώρα έχει μπει σε μαύρη τρύπα. Οι δημοσκοπήσεις, επίσης, δείχνουν ότι το ευρώ χάνει το «κασέ» που είχε. Και όλα αυτά, σε μια στιγμή που οι δυνάμεις του λαϊκισμού και του αντιευρωπαϊσμού κερδίζουν έδαφος στην υπόλοιπη Ε.Ε. Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί που δεν έχει προκύψει κάποιος χαρισματικός, λαϊκιστής, εθνικιστής πολιτικός, για να εκφράσει αυτή την άποψη.
Η συζήτηση γύρω από το θέμα, όμως, δεν πρέπει να είναι ταμπού. Και αυτό το λέμε έχοντας δώσει την πολιτική μάχη για το ευρώ και τη φιλοευρωπαϊκή πορεία της χώρας απέναντι στους απίστευτα ισχυρούς ανέμους του εθνικολαϊκισμού. Οταν όμως αγνοείς τη συζήτηση που διεξάγεται ψιθυριστά γύρω σου, υπάρχει ο κίνδυνος πάντοτε να βρεθείς μπροστά σε απρόοπτα.
Σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση που υποτίθεται ότι πιστεύει στο ευρώ και επωμίζεται μεγάλο πολιτικό κόστος για να παραμείνει η χώρα στις ράγες της Ε.Ε. Eίναι όμως μια κυβέρνηση με πολλά και έντονα δραχμικά στοιχεία. Μιλάει για το ευρώ, αλλά μόλις την αφήσεις λίγο χαλαρή, κυβερνά σαν να βρίσκεται στην εποχή της δραχμής. Αυτή είναι η τραγωδία της χώρας. Οι μεταρρυθμίσεις γίνονται κατά τρόπο «γιαλαντζί», με τρόπο ευρωδραχμικό...