Θα βλέπατε ένα ρεπορτάζ με πολίτες να απαντούν σωστά στο πόσα εκατομμύρια είναι το δισεκατομμύριο;

12.1.17


Ιδιαίτερα δημοφιλές στο Διαδίκτυο έχει γίνει ένα ρεπορτάζ από τη χιουμοριστική εκπομπή "Ό,τι να 'ναι" του ΣΚΑΙ στο οποίο κάποιο συμπολίτες μας εμφανίζονται να αποτυγχάνουν να απαντήσουν σωστά στο πόσα εκατομμύρια είναι το δισεκατομμύριο.

Το video προσφέρει πραγματικά άφθονο γέλιο αλλά από την άλλη δεν περίμενα ότι εν έτει 2017 διάφοροι θα έμπαιναν στον πειρασμό να αξιοποιήσουν αυτό το video προς επιβεβαίωση των ιδεοληψιών τους ("ο κόσμος είναι ηλίθιος", "η Ελλάδα είναι μπανανία" κτλ).

Ήλπιζα ότι μετά από τόσα χρόνια ιδιωτικής τηλεόρασης, θα είχαμε συλλογικά την ωριμότητα να αντιληφθούμε ότι καμία εκπομπή δεν θα έστελνε έναν ρεπόρτερ στην Ερμού, αν πρώτα δεν είχε προαποφασίσει ότι επιθυμεί να συλλέξει τις πιο "εμπορικές" απαντήσεις. Είτε θέτοντας ύπουλα την ερώτηση, είτε μη καταγράφοντας τις σωστές απαντήσεις, είτε κόβοντας στο μοντάζ λέξεις και φράσεις, είναι φοβερά εύκολο να μαζέψεις 6-7 περίεργες απαντήσεις σε κάθε χώρα και για κάθε θέμα.

Κατά συνέπεια, όποιος γενικεύει και στοχάζεται με βάση ένα τέτοιο video, δεν λειτουργεί πολύ πιο...έξυπνα από τους χαμογελαστούς περαστικούς που χάρισαν χιλιάδες clicks στην ευρηματική εκπομπή του ΣΚΑΙ.