Η πραγματικότητα δεν μπορεί να παραποιείται συστηματικά και βάναυσα

28.2.17


Μετά το Eurogroup της Δευτέρας, η κυβερνητική ηγεσία καλλιεργεί ένα πανηγυριώτικο κλίμα απόλυτα ταιριαστό με τον Καρνάβαλο και απολύτως ασύμβατο με την πραγματικότητα, την κρισιμότητα των καιρών και τα καθήκοντά της.

Με ηχηρές δηλώσεις, υπουργοί διαλαλούν ότι «η εποχή των θυσιών έχει τελειώσει», η κρίση είναι παρελθόν, «φεύγουμε απ’ τα μνημόνια, αλλάζουμε εποχή». Και από το Μέγαρο Μαξίμου δίνουν τον τόνο, εκδίδοντας ανακοινώσεις με ευτελέστατο ή/και ψευδές προπαγανδιστικό περιεχόμενο, που ίσως δυσχεράνουν τη χώρα στις διαπραγματεύσεις που αρχίζουν την Τρίτη. Οταν, για παράδειγμα (ως μαθητές του Βαρουφάκη), εκθέτουν πρόσωπα του Eurogroup ή παρουσιάζουν κάποιες πρώιμες συζητήσεις ως αποφάσεις, δήθεν, και ως περιφανείς νίκες της «πολιτικής διαπραγμάτευσης».

Και είναι ενδιαφέρον ότι αυτά και άλλα παρόμοια, τα λένε υπουργοί που δεν έχουν σχέση με τις διαπραγματεύσεις. Δεν μετέχουν σε αυτές, αποφεύγουν να μετέχουν στην πρακτική προετοιμασία της ελληνικής πλευράς (ώστε να διατηρούν το προνόμιο να λένε εκ των υστέρων «τι έπρεπε να γίνει» και «ελεύθερα» να κρίνουν τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης και, ειδικά, τους υπουργούς που κάνουν την διαπραγμάτευση...) και δεν κατανοούν ούτε τους κανόνες διεξαγωγής της διαπραγμάτευσης (εξ ου και οι συνήθεις ανοησίες περί «τεχνικής» και περί «πολιτικής» διαπραγμάτευσης). Αλλά, σε αντίθεση με τους διαπραγματευτές, όλοι αυτοί οι κύριοι εμβριθώς μελετούν (μόνο) τις δημοσκοπήσεις και αμετακλήτως (αγνοώντας το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο...) αποφαίνονται ποιοι φόροι και πόσο πρέπει ανυπερθέτως να μειωθούν το 2019...

Η πλάκα πρέπει να τελειώνει. Η πραγματικότητα δεν μπορεί να παραποιείται συστηματικά και βάναυσα, χωρίς κόστος – και για τον ελληνικό λαό.

Μια εξαιρετική ανάλυση του Κώστα Καλλίτση στις σελίδες της Καθημερινής.