Αν δεν κλείσουν ΑΜΕΣΑ την αξιολόγηση, τότε επιδιώκουν το «ατύχημα»

12.2.17


Δεν υπάρχει απολύτως κανένα οικονομικό επιχείρημα που να δικαιολογεί την εμμονή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να εκδιώξει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Το ΔΝΤ εδώ και καιρό εξηγεί ότι συνταγή της λιτότητας είναι μια χαζή ευρωπαϊκή επιλογή που αναβάλει το αναγκαίο κούρεμα του ελληνικού χρέους, αποτελώντας ουσιαστικό το μοναδικό θεσμικό αντίβαρο στις καταστροφικές ιδέες του Σόιμπλε.

Σήμερα, η εποχή Τραμπ στα διοικητικά του ΔΝΤ δεν έχει ξεκινήσει ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ παραμένει υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, κάτι που ενδέχεται να αλλάξει μετά τις κάλπες της 15ης Μαρτίου. Ο Ολάντ επίσης παραμένει πρόεδρος της Γαλλίας ενώ η σημερινή σύνθεση της γερμανικής Βουλής είναι πολύ πιο μετριοπαθής από αυτήν που θα αναδειχθεί από τις κάλπες του Σεπτεμβρίου. Για όσους έχουν πρόσβαση στην ύλη των Financial Times, τα εξηγεί πολύ καλά σήμερα ο Wolfgang Münchau.

Αν στην κυβέρνηση νομίζουν ότι μπορούν να εξασφαλίσουν μια καλύτερη λύση για τη 2η αξιολόγηση μετά τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, κάνουν λάθος και η χώρα ενδέχεται να το πληρώσει ακριβά. Μπορεί πράγματι τα πράγματα μεσοπρόθεσμα για την Ελλάδα να είναι καλύτερα αν κερδίσει ο Μακρόν στη Γαλλία και ο Σουλτς στη Γερμανία αλλά όχι ως προς τη δεύτερη αξιολόγηση! Κανείς δεν πρόκειται να επιβραβεύσει τη διαιώνιση μιας τέτοιας εκκρεμότητας, κανείς δεν πρόκειται να πει "καλά κάνατε και χάσατε τόσο χρόνο".

Η Ελλάδα μπορεί πράγματι να έχει κάποια οφέλη από μια πιθανή συσπείρωση της ΕΕ κόντρα στον τυφώνα Τραμπ, μόνο όμως αν καταφέρει να αυξήσει κατακόρυφα την αξιοπιστία της κι αν πάψει να απασχολεί τόσο πολύ την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία με τα αδιέξοδα της. Γι' αυτό και η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει πριν τα Χριστούγεννα!

Πρώτα μπαλώνεις τις τρύπες στη βάρκα και μετά εξετάζεις ποιο λιμάνι θα είναι το πιο ασφαλές για σένα την ώρα της τρικυμίας. Έχουμε ήδη ρισκάρει πάρα πολύ χωρίς λόγο και χωρίς κανένα όφελος. Αν η αξιολόγηση δεν κλείσει μέσα στις επόμενες μέρες, τότε μπορεί κανείς βάσιμα να υποθέσει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει το «ατύχημα».

Εξάλλου, η δήλωση Ξυδάκη έκανε τελικά τη δουλειά της. Η δραχμή έχει μπει για τα καλά στην ατζέντα του δημοσίου διαλόγου...