«Δεν μπορεί η Ελλάδα να φέρεται στα νησιά της όπως θέλει η Ε.Ε. να φέρεται στη Ελλάδα»

13.2.17


Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην Ιωάννα Μπρατσιάκου και στο News247.gr παραχώρησε ο Δημήτρης Χριστόπουλος, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (FIDH).

Παραθέτω τα πιο σημαντικά αποσπάσματα:

-Θα ξαναπώ πως το γεγονός ότι ο κόσμος εγκλωβίζεται στα νησιά δεν προκύπτει από τη συμφωνία. Είναι μια πολιτική ερμηνεία της συμφωνίας από την ελληνική κυβέρνηση, υποκινούμενη είτε από τους Ευρωπαίους που δεν θέλουν να δουν πρόσφυγες στην ενδοχώρα διότι φοβούνται μην καταλήξουν σε αυτούς, είτε από τους Τούρκους που λένε ότι δεν δέχονται πίσω κόσμο που έχει φύγει από τα νησιά. Κι εμείς το υλοποιούμε παραβλέποντας ότι τα νησιά εκφασίζονται και ότι ακολουθούμε τις πιο απάνθρωπες πολιτικές.  Παλιά λέγαμε «θα σας κάνουμε το βίο αβίωτο» τώρα λέμε «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε»... Οι κυβερνώντες υποστηρίζουν  ότι δεν υπάρχουν ανταλλακτικές. Φυσικά και υπάρχει εναλλακτική να γίνει καταμερισμός προσφύγων στην ελληνική επικράτεια και να λειτουργήσουν στοιχειώδεις μηχανισμοί κοινωνικής ένταξης. Δεν μπορεί η Ελλάδα να φέρεται στα νησιά της όπως θέλει η Ε.Ε. να φέρεται στη Ελλάδα.

-Έχουμε χτίσει έναν μύθο, μέσα τον οποίο έχουμε βολευτεί, ότι ο Ερντογάν ανοίγει τις κάνουλες όποτε θέλει. Αυτά δεν ισχύουν στην πολιτική. Είναι ένα βολικό ψέμα για όλους. Και για εμάς, και για τον Ερντογάν και για τους Γερμανούς. Φυσικά η Τουρκία σε περίπτωση που εκπέσει η συμφωνία δεν θα έχει κανένα ενδιαφέρον να κρατά κόσμο ούτε για τα προσχήματα. Οι πρόσφυγες όμως έπαψαν να έρχονται στην Ελλάδα όχι τόσο γιατί υπάρχει η συμφωνία αλλά γιατί έχει κλείσει η δίοδος της Ειδομένης, ο «βαλκανικός διάδρομος» προς την Ευρώπη και δεν θέλουν να εγκλωβιστούν τη χώρα μας. Αν αύριο η συμφωνία πέσει, δεν πρόκειται να γεμίσουμε πρόσφυγες όσο η Ειδομένη είναι κλειστή. Και η συμφωνία έχει το ρόλο της αλλά δεν πρέπει να της δίνουμε υπερφυσικές δυνάμεις. Η Ευρώπη χρησιμοποιεί τη συμφωνία για να αποθηκεύει ανθρώπους στην περιφέρειά της και ο Ερντογάν για να αγοράζει τη σιωπή της Ευρώπης ενώπιον της ολίσθησης στον ολοκληρωτισμό της Τουρκίας. Εμείς τι κάνουμε;