Στο ύψος των περιστάσεων η δήλωση Μητσοτάκη για την έξοδο στις αγορές

26.7.17


Μιας και οι κωμικοί πανηγυρισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την έξοδο στις αγορές είναι πανομοιότυποι με εκείνους της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, νομίζω ότι αξίζει κανείς να σταθεί σε αυτό που είναι πραγματικά διαφορετικό αυτή τη φορά.

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην καταφέρνει να πείσει προς το παρόν ότι μπορεί να αλλάξει το γηρασμένο και φθαρμένο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αλλά δεν παύει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων συχνότερα από άλλους αρχηγούς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στα χρόνια της κρίσης.

Αν κανείς εξαιρέσει τις θεμιτές στοχευμένες αποστροφές για το στενό κομματικό ακροατήριο του, η χθεσινή δήλωση του είναι υποδειγματική και εθνικά υπεύθυνη:
Η χώρα βγήκε στις αγορές μετά από 3 χρόνια καθυστέρησης. Τελευταία φορά είχε βγει το 2014. Ξαναβγήκε το 2017. Δανείστηκε πάρα πολύ ακριβά, σε σχέση με το κόστος δανεισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Και, βέβαια, αυτή την τριετία μεσολάβησαν δύο Μνημόνια, συνολική ζημιά ύψους 100 δις ευρώ για την ελληνική οικονομία, αυξημένοι φόροι και εισφορές, που τους πληρώνετε και θα τους πληρώνετε για πολλά ακόμη χρόνια.
Με άλλα λόγια, το κόστος της τραγικής διαχείρισης της πρώτης Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου – Βαρουφάκη εξακολουθούμε και σήμερα να το πληρώνουμε. Είναι θετικό το γεγονός ότι η χώρα βγήκε στις αγορές και αποκαταστάθηκε κάποια κανονικότητα.
Εγώ δεν πρόκειται να πω τα ίδια πράγματα που έλεγε ο κ. Τσίπρας όταν η προηγούμενη Κυβέρνηση βγήκε στις αγορές. Κάθε χώρα πρέπει να προσδοκά να δανείζεται από τις αγορές με μια κανονικότητα. Πλην όμως, σε καμία περίπτωση, δεν είναι λόγος για πανηγύρια. Το κόστος – εάν κάνει κάποιος την αναγωγή – είναι υψηλότερο σε σχέση με το κόστος που είχαμε πληρώσει το 2014.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουν μεσολαβήσει τρία χαμένα χρόνια. Για να το πω παραστατικά, ήμασταν στον πρώτο όροφο, πέσαμε στο υπόγειο και κάποιοι πανηγυρίζουν γιατί καταφέραμε να επιστρέψουμε στο ισόγειο.