Νέα καθυστέρηση για το τζαμί στο Βοτανικό, μόλις...11 χρόνια μετά την απόφαση ανέγερσης του

26.7.17


Παράταση έως το τέλος του έτους πήρε η κατασκευή του μουσουλμανικού τεμένους στον Βοτανικό, ενός έργου του οποίου η κατασκευή εγκρίθηκε με νόμο ήδη από το 2006.

Παραθέτω ένα απόσπασμα από το σημερινό ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου στην Καθημερινή:
Παράταση έως το τέλος του έτους πήρε η κατασκευή του μουσουλμανικού τεμένους στον Βοτανικό. Αιτία, η καθυστέρηση του υπουργείου Υποδομών να υπογράψει συμπληρωματική σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, ώστε αυτός να πραγματοποιήσει τις εργασίες που του έχουν ζητηθεί. Η αναβλητικότητα αυτή επηρεάζει τον χρόνο περαίωσης του έργου και γεννά ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης στο όλο θέμα.
Η σύμβαση με την κοινοπραξία των τεσσάρων μεγαλύτερων κατασκευαστικών της χώρας (J&P ΑΒΑΞ, ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, INTRAKAT) υπεγράφη στις 10 Οκτωβρίου 2016. Ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου ήταν ο Απρίλιος του 2017. Παρότι ο χώρος ανήκει στο Δημόσιο και είναι «καθαρός» δεσμεύσεων, δεν έλειψαν οι αιτίες καθυστέρησης: για παράδειγμα, η κατάληψη του χώρου από ακροδεξιά στοιχεία, η οποία έληξε έπειτα από παρέμβαση της αστυνομίας στα τέλη Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα η επίσημη παράδοση του οικοπέδου να γίνει στις 4 Νοεμβρίου.
Σήμερα το κτίριο του τεμένους έχει πλέον κατασκευαστεί. Εν τω μεταξύ, με νομοθετική ρύθμιση (ν. 4414/16) η πολιτεία είχε αλλάξει τα σχέδιά της για τον χώρο, ζητώντας την κατεδάφιση οκτώ βοηθητικών κτιρίων του Πολεμικού Ναυτικού και μειώνοντας τον διαθέσιμο αύλειο χώρο. Οι επιπρόσθετες εργασίες προβλέφθηκε ότι θα καλυφθούν οικονομικά με την υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης, η οποία δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί. Ετσι, τον Μάιο δόθηκε η πρώτη παράταση, που έληξε πριν από λίγες ημέρες και ακολούθησε δεύτερη, έως το τέλος του έτους, την οποία ενέκρινε προ ημερών ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γ. Δέδες.
Θέλω να πιστεύω ότι όλα τα παραπάνω οφείλονται στην παραδοσιακή αδυναμία της Δημόσιας Διοίκησης να υλοποιήσει το οτιδήποτε κι όχι σε άλλου τύπου παρεμβάσεις ή δεύτερες σκέψεις κυβερνητικών παραγόντων.

Θυμίζω ότι επί Αλέξη Τσίπρα στους «κυβερνητικούς παράγοντες» περιλαμβάνονται και διάφοροι ακροδεξιοί των Ανεξαρτήτων Ελλήνων...