Ο Χίτλερ, ο Στάλιν και τα ψευτο-εμφύλια ελληνικά πάθη του 2017

25.8.17


Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απάντησε αρνητικά στην πρόσκληση να συμμετάσχει σε διεθνές συνέδριο με θέμα «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα», που θα διοργανώθηκε στις 23 Αυγούστου, στο Ταλίν, στο πλαίσιο της Εσθονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η άρνηση του κ. Κοντονή προκάλεσε έντονες πολιτικές αντιδράσεις, πυροδοτώντας μια χαοτική συζήτηση περί ναζισμού και σταλινισμού, με τη συμμετοχή σχεδόν του συνόλου του πολιτικού και δημοσιογραφικού προσωπικού της χώρας. Όπως σχεδόν πάντα συμβαίνει στον ελληνικό δημόσιο διάλογο, χρειάστηκαν λίγες μονάχα ώρες και μερικές δεκάδες tweets για να χαθεί το μέτρο και να αναβιώσουν ξανά ψευτο-εμφύλια πάθη.

Η επίμαχη εκδήλωση

Με σχετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2009, η 23η Αυγούστου έχει οριστεί ως μέρα μνήμης για τα θύματα του ναζισμού και των κομμουνιστικών καθεστώτων, με την Εσθονική Προεδρία να διοργανώνει σειρά σχετικών εκδηλώσεων.

Το επίσημο πρόγραμμα περιλάμβανε μια συνέντευξη Τύπου των υπουργών Δικαιοσύνης των κρατών-μελών της Ε.Ε, την απόδοση τιμών σε ένα μνημείο στο κέντρο του Ταλίν, μια διάσκεψη μόλις 2 ωρών με θέμα τα εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων και τέλος τα εγκαίνια μιας έκθεσης με τίτλο «Ο κομμουνισμός στην εποχή του».

Παρόλο που πρόκειται για κοινή μέρα μνήμης των θυμάτων του ναζισμού και των κομμουνιστικών καθεστώτων, η Εσθονική Προεδρία επέλεξε να δώσει εμφανώς μεγαλύτερη έμφαση στα θύματα των κομμουνιστικών καθεστώτων, προφανώς λόγω του κομμουνιστικού παρελθόντος της χώρας.

Μιας και συνηθίζεται όμως οι χώρες που ασκούν την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφεύγουν να αγγίζουν ευαίσθητα πολιτικά και ιστορικά ζητήματα, η συμπεριφορά της Εσθονικής Προεδρίας μπορεί βάσιμα να χαρακτηριστεί προβληματική, με όρους πολιτικής και διπλωματικής ορθότητας.

Η συνέχεια στην Athens Voice.