Τώρα τουλάχιστον όλοι ξέρουν ότι το πρόβλημα είναι η Φώφη Γεννηματά

25.9.17


Διαβάζω και ξαναδιαβάζω τη χθεσινή επιστολή της  Φώφης Γεννηματά προς τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο και αναρωτιέμαι πραγματικά αν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται πόσο πολύ έβλαψε τον εαυτό της.

Από την πρώτη στιγμή, διάφοροι κακεντρεχείς -όπως εγώ- υποστηρίζουμε ότι στην πραγματικότητα η Φώφη Γεννηματά ήταν υποχρεωμένη να ανοίξει τις διαδικασίες κι ότι το κάνει τόσο όσο, ώστε στην πραγματικότητα η διαδικασία εκλογής να είναι...κλειστά ανοιχτή. Χθες, η Φώφη Γεννηματά μας επιβεβαίωσε με τον πλέον σαφή τρόπο.

Την ώρα που όλοι οι (πραγματικοί) υποψήφιοι συμφώνησαν ότι μια μικρή αναβολή της διαδικασίας λόγω των τεχνικών δυσκολιών δεν αποτελεί το τέλος του κόσμου, η κ. Γεννηματά στη χθεσινή επιστολή της δείχνει ότι καίγεται να γίνουν άμεσα οι διαδικασίες ενώ δεν χάνει την ευκαιρία να βάλει οριστική ταφόπλακα στους σχεδιασμούς περί ηλεκτρονικής ψηφοφορίας:
«Θέμα αναβολής των εκλογών έχει θέσει μόνο η Vodafone που η προσφορά της σε κάθε περίπτωση είναι απαγορευτική. Δεν τεκμηριώνεται από πουθενά η ανάγκη αναβολής των εκλογών. Αντίθετα, πολιτικά η παράταση της εσωστρέφειας δημιουργεί κινδύνους...»
«Επαναφέρετε το θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας. Οι απαντήσεις και των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας έχουν καταδείξει ότι μια τέτοια διαδικασία δεν παρέχει τα εχέγγυα του αδιάβλητου. Ως εκ τούτου δεν είναι παραδεκτή η οποιαδήποτε ανακίνηση του θέματος αυτού...»
Και κερασάκι στην τούρτα ένα μεγάλο πατερναλιστικό εγώ, που θύμισε λίγο Βενιζέλο:
«Το εγχείρημα του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς ξεκίνησε με την δική μου πρωτοβουλία και πρόταση ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Γι αυτό και αισθάνομαι και έχω ιδιαίτερη ευθύνη για την επιτυχία του...»
Ας μην κοροϊδευόμαστε. Είναι σαφές ότι η Φώφη Γεννηματά επιδιώκει μια γρήγορη και κλειστή διαδικασία εκλογής τον Νοέμβριο, καθώς όσο πιο ευτελισμένη είναι η διαδικασία, τόσο πιο πιθανό είναι να την κερδίσει, λόγω του ισχυρού εκλογικού μηχανισμού της. Ξέρει ότι αν η διαδικασία ανοίξει και η συμμετοχή αυξηθεί, η νίκη της στον πρώτο γύρο θα είναι άνευ ουσίας, μιας και στον δεύτερο θα δυσκολευτεί πολύ να κερδίσει έστω και μια παραπάνω ψήφο.

Στα δικά μου μάτια, είναι επίσης σαφές ότι το ύφος και το λεξιλόγιο της επιστολής προς τον κ. Αλιβιζάτο (μου προκάλεσε έκπληξη η επιστολή σας, η οποία δυστυχώς πήρε δημοσιότητα...) έχουν ως στόχο να ωθήσουν τον έγκριτο συνταγματολόγο σε παραίτηση, καθώς μάλλον έχει γίνει πιο ενοχλητικός από όσο θα ήθελαν οι αυλικοί δεινόσαυροι της Χαριλάου Τρικούπη.

Πλέον τα πράγματα κρέμονται από μια κλωστή και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν πράγματι θα διεξαχθούν οι εκλογές. Το μόνο σίγουρο είναι το πρόβλημα είναι η Φώφη Γεννηματά. Ελπίζω να το επιλύσουν με την ψήφο τους οι πολίτες, στην πρώτη ευκαιρία...