«Να συμφωνήσουν εκ των προτέρων σε μία κοινή ιδεολογική πλατφόρμα οι υποψήφιοι της Κεντροαριστεράς»

18.9.17


Η κοινωνική συνοχή, οι συμμαχίες και η δημιουργία μιας συναινετικής πολιτικής κουλτούρας που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο πρέπει να καταστούν προτεραιότητες για τον νέο υπό εκκόλαψη χώρο.

Παρά τις κατά καιρούς παραινέσεις για προκαταρκτική επιλογή κυβερνητικού εταίρου από μέρους του υπό διαμόρφωση χώρου στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, οι συμφωνίες πρέπει να είναι προγραμματικές και όχι καιροσκοπικές. Εφόσον κάποια άλλη παράταξη μπορεί να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις για συμμετοχή σε κυβερνητικό συνασπισμό που εύλογα θα θέσει –στη βάση αρχών– ο επόμενος ηγέτης και τα όργανα του νέου προοδευτικού χώρου, τότε πρέπει να συγκροτηθεί συναινετική κυβέρνηση για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Η συγκρότηση σταθερής και ικανής κυβέρνησης δεν πρέπει να αποτελεί ενδεχόμενο, πρέπει να είναι βεβαιότητα. Έτσι μόνον υπάρχει περίπτωση να γίνει στη χώρα μας κανόνας η πολιτική και κοινωνική ομαλότητα, αλλά και να έρθουν βιώσιμη ανάπτυξη και υγιείς επενδύσεις, οι οποίες αναζητούν σταθερό περιβάλλον και κοινωνική ειρήνη.

Είναι εξαιρετικά σημαντική, λοιπόν, η συγκρότηση ενός σοβαρού και αυθεντικά σοσιαλδημοκρατικού πολιτικού χώρου, που χωρίς ιδεοληψίες και υποτιθέμενα ιδεολογικά προσχήματα θα μπορεί να υπηρετήσει με συνέπεια τη πολιτική του διαλόγου και των λύσεων, όχι των αδιεξόδων. Με αυτό το πνεύμα και προς αυτήν την κατεύθυνση, κρίνω σκόπιμο όλοι όσοι έχουν θέσει υποψηφιότητα για να ηγηθούν του νέου αυτού σχήματος να συμφωνήσουν εκ των προτέρων σε μία κοινή ιδεολογική πλατφόρμα, σε βασικές πολιτικές προγραμματικές θέσεις, έτσι ώστε το εγχείρημα να είναι βιώσιμο. Εκτιμώ πως αυτό είναι αναγκαίο για το καλό όχι μόνο της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, αλλά για το καλό της δημοκρατίας, της χώρας και για το μέλλον των παιδιών μας.

Ένα ωραίο άρθρο του Γιάννη Μπουτάρη στην Καθημερινή.