Προς το παρόν η κοινωνία δεν ακολουθεί τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά (κι αυτό είναι πρόβλημα)

20.9.17


Αν και είναι ακόμα αρκετά νωρίς, μιας και η πρώτη κάλπη στις εκλογές της Κεντροαριστεράς πιθανότατα θα στηθεί στις 5 Νοεμβρίου, προς το παρόν εκτιμώ ότι η διαδικασία δεν έχει καταφέρει να κερδίσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας.

Νομίζω ότι το βασικό πρόβλημα είναι οι πολλές υποψηφιότητες, οι οποίες θολώνουν την εικόνα, ιδιαίτερα όσο διεξάγονται απλώς παράλληλοι μονόλογοι, χωρίς την παραμικρή αλληλεπίδραση μεταξύ των υποψηφίων.

Κι επειδή παρατηρώ ότι το πράγμα έχει κολλήσει αρκετά με την εξ αποστάσεως ψηφοφορία, θέλω να θυμίσω σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ότι αυτό που προέχει σήμερα είναι η ενοποίηση του χώρου και η ανάκτηση της αξιοπιστίας του προοδευτικού χώρου στα μάτια των πολιτών.

Η Παραπολιτική έχει πάρει πολύ καθαρή θέση υπέρ της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, έχει κατονομάσει εκείνους που θεωρεί ότι ευθύνονται για το ναυάγιο αλλά σήμερα νιώθουμε την ανάγκη να επισημάνουμε και τον κίνδυνο εκτροχιασμού της όλης προσπάθειας, κυνηγώντας μια έτσι κι αλλιώς φιλόδοξη καινοτομία.

Πιο πολύ κι από τον ηλεκτρονικό εκσυχρονισμό της, η διαδικασία πρέπει άμεσα να πολιτικοποιηθεί, ώστε να κερδίσει το ενδιαφέρον των πολιτών. Διαφορετικά, η συμμετοχή θα είναι φοβερά χαμηλή, παρασύροντας προς τα κάτω τη δυναμική του νέου εγχειρήματος.