Σχέδιο ευτελισμού της διαδικασίας στην Κεντροαριστερά χωρίς ηλεκτρονική ψηφοφορία και υποψηφίους-λαγούς

15.9.17

Έχω την αίσθηση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πλάνο ευτελισμού της διαδικασίας εκλογής αρχηγού στην Κεντροαριστερά, από αυτούς που, ενώ θέλουν να τους πιστωθεί ότι άνοιξαν τη διαδικασία, τώρα προσπαθούν να την κάνουν όσο το δυνατόν πιο...κλειστά ανοιχτή.

Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα παραμείνει όνειρο απατηλό για τον προοδευτικό χώρο. Νομίζω μάλιστα ότι το τέχνασμα της αυλής της Φώφης Γεννηματά είναι απλό: φέρνει διαρκώς ενστάσεις χωρίς να λέει ανοιχτά όχι, ώστε στο τέλος να πει ότι εμείς θέλαμε, αλλά πια δεν προλαβαίνει κιόλας να στηθεί όλο αυτό.

Δεύτερος άξονας του σχεδίου είναι φυσικά οι πολλές υποψηφιότητες, οι οποίες δεν θα επιτρέψουν μια αληθινά πολιτική συζήτηση. Εκεί λοιπόν που οι πραγματικές υποψηφιότητες θα ήταν 4-5, φτάσαμε στις 10. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός εκ των 10 υποψηφίων ο οποίος μέχρι πολύ πρόσφατα δήλωνε ότι δεν χρειάζεται καν εκλογή αρχηγού, μιας και υπάρχει ήδη η Φώφη Γεννηματά.

Με 10 υποψηφίους, πόσο εύκολα είναι να συμφωνηθεί η διεξαγωγή ενός debate; Ακόμα κι αν διεξαχθεί, ποιος σοβαρός άνθρωπος θα κάτσει μπροστά σε μια οθόνη να περιμένει να απαντηθεί μια ερώτηση 10 φορές. Κι αν βγεις και πεις ότι στην πραγματικότητα οι υποψήφιοι είναι 4-5 κι όχι 10, θα σου πουν κιόλας ότι υποτιμάς τους ανθρώπους, ότι όλοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο κτλ.

Προσοχή όμως: σε καμία περίπτωση δεν ισχυρίζομαι ή υπονοώ ότι το σχέδιο ευτελισμού της διαδικασίας θα πρέπει να αποθαρρύνει τον οποιονδήποτε να δώσει τη δική του μάχη. Οι αντιστάσεις των μηχανισμών και των δεινοσαύρων ήταν έτσι κι αλλιώς αναμενόμενες.

Η μάχη πρέπει να δοθεί, κόντρα σε όλες τις δυσκολίες, για να αλλάξει η γενιά, για να ακουστεί κάτι καινούριο. Για να ανοίξει επιτέλους το κλειστό επάγγελμα «στέλεχος Κεντροαριστεράς».