Δεν υπάρχει κανένα «διαδικαστικό» ζήτημα στην Κεντροαριστερά, το πρόβλημα είναι η Φώφη Γεννηματά

5.10.17


Έχω βαρεθεί να ακούω και να διαβάζω τον τελευταίο καιρό για τα «διαδικαστικά» προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά. Βρίσκω αληθινά εξοργιστική την υποκρισία των δημοσιογράφων που θέτουν σχετικές ερωτήσεις στους υποψήφιους, λες και δεν ξέρουν ποια είναι η πραγματικότητα.

Δεν υπάρχει κανένα «διαδικαστικό» πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι πολιτικό και ονομάζεται Φώφη Γεννηματά. Πρέπει να είναι κανείς φοβερά καλοπροαίρετος για να μην βλέπει ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει σκυλομετανιώσει το άνοιγμα της διαδικασίας εκλογής αρχηγού και ότι τώρα κάνει τα πάντα για να την...κλείσει όσο πιο πολύ μπορεί.

Ενδεικτικά, παραθέτω ένα απόσπασμα από το σημερινό ρεπορτάζ του Κωνσταντίνου Ζούλα στην Καθημερινή:
Στους δέκα  υποψήφιους αρχηγούς του νέου πολιτικού φορέα μετακύλησε χθες η επιτροπή Αλιβιζάτου –θέλοντας και μη– την απόφαση για το πολυσυζητημένο ζήτημα της εξ αποστάσεως ψήφου, ύστερα από μια θυελλώδη συνεδρίαση στην οποία η πλευρά του Στ. Θεοδωράκη αξίωσε μετ’ επιτάσεως να πάρουν όλοι οι διεκδικητές ξεκάθαρη θέση για το αν συμφωνούν ή όχι με τη σχετική πρόταση που κατέθεσε το Ποτάμι.
Οι εκπρόσωποι της Φώφης Γεννηματά, αλλά και άλλων συνυποψηφίων της όπως του Οδ. Κωνσταντινόπουλου και του Απ. Πόντα, απέρριψαν εξαρχής την εισήγηση Θεοδωράκη επικαλούμενοι την αδυναμία ακόμη και ειδικών να διαβεβαιώσουν ότι με την εξ αποστάσεως ψήφο μπορεί να διασφαλισθεί η ταυτοπροσωπία όσων θελήσουν να νοθεύσουν τη διαδικασία. Αντιθέτως, οι εκπρόσωποι άλλων υποψηφίων, όπως των κ. Γ. Ραγκούση, Ν. Ανδρουλάκη, Γ. Μανιάτη, Γ. Καμίνη, Κ. Γάτσιου, αλλά και ο Δημ. Ρέππας που αντιπροσωπεύει το ΚΙΔΗΣΟ, εκφράστηκαν θετικά.
(...)Διαφωνία, όμως, προέκυψε και για τον χρόνο των εκλογών. Οι εκπρόσωποι του Ποταμιού εισηγήθηκαν οι εκλογές να γίνουν στις 3 και στις 10 Δεκεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει πλέον ο χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές του συστήματος που θα προετοιμάσει η εταιρεία OTS σε συνεργασία με τη Wind. Ο Νίκος Αλιβιζάτος αντιπρότεινε ο πρώτος γύρος να γίνει στις 26 Νοεμβρίου και ο δεύτερος στις 3 Δεκεμβρίου, ενώ ο συνταγματολόγος Γ. Σωτηρέλης, που έχει εκ μέρους της επιτροπής τη σχετική ευθύνη, στις 10 και 17 Δεκεμβρίου, για να υπάρξει, όπως είπε, ο αναγκαίος χρόνος προετοιμασίας και να εκπαιδευθούν και όσοι χειριστούν τις περιβόητες ταμπλέτες που θα αποσταλούν στα εκλογικά κέντρα. Ωστόσο, η πλευρά της Φώφης Γεννηματά επέμεινε στην ανάγκη η διαδικασία να γίνει όπως έχει προγραμματιστεί –δηλαδή στις 5 και στις 12 Νοεμβρίου– και οποιαδήποτε αναβολή να κριθεί αφού μιλήσουν οι πλέον αρμόδιοι. 
Η Φώφη Γεννηματά αρνείται πλέον έστω και να συζητήσει το ενδεχόμενο εξ αποστάσεως ψηφοφορίας. Η Φώφη Γεννηματά είναι εκείνη που θέλει να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν λιγότεροι πολίτες ώστε να ελέγξει τη διαδικασία όσο πιο πολύ μπορεί. Η Φώφη Γεννηματά είναι αυτή που καίγεται να γίνουν όσο πιο γρήγορα οι εκλογές, μιας και το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο θα πολλαπλασιάσει τη δύναμη του μηχανισμού της.

Το πρόβλημα δεν είναι διαδικαστικό. Είναι 100% πολιτικό και ουσιαστικό. Ακούει στο όνομα «Φώφη Γεννηματά» και πρέπει οι πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες, όπως και όποτε αν αυτές στηθούν, να το λύσουν οριστικά και αμετάκλητα.