Το «Μ» στο «ΠΓΔΜ» δεν σημαίνει Μαδαγασκάρη

15.1.18


Η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» παρήγγειλε μια δημοσκόπηση για το Μακεδονικό, ζητώντας μεταξύ άλλων να ερωτηθούν οι πολίτες για το αν συμφωνούν με το να συμπεριληφθεί το όνομα "Μακεδονία" στην τελική λύση του Μακεδονικού ζητήματος.

Τόσο οι υπεύθυνοι της εφημερίδας όσο και εκείνοι της εταιρείας δημοσκοπήσεων, που αποδέχθηκαν να θέσουν ένα τέτοιο ερώτημα, καμώνονται ότι δεν γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει οριστικά και αμετάκλητα αποδεχθεί τη χρήση του όρου "Μακεδονία" από τη γειτονική χώρα.

Να τι σημειώσαμε πρόσφατα:
Σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζουν οι αυτόκλητοι τηλεοπτικοί φύλακες του Έθνους, στην Ελλάδα έχει απομείνει πια μόνο μια επιλογή κι αυτή δεν είναι άλλη από την αξιοπρεπή διαχείριση της διαχρονικά διαπιστωμένης διπλωματικής ήττας της στο Μακεδονικό – η οποία εξάλλου έχει καταγραφεί στην πλήρη έκτασή της ήδη από το 1995.
Ας ενημερώσει κάποιος τους εγχώριους επίδοξους... νονούς της γειτονικής χώρας ότι με την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 η Ελλάδα αναγνώρισε οριστικά και αμετάκλητα την ύπαρξη μιας «Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας» σε ένα έδαφος που ονομάζεται «Μακεδονία». Το βέτο του 2008 στο Βουκουρέστι δεν αποτέλεσε κανενός τύπου διπλωματικό θρίαμβο, ήταν απλώς μια αυτονόητη επιλογή που επιβεβαίωσε τον εγκλωβισμό της χώρας σε μια αδιέξοδη εθνική στρατηγική.
Το να μην λυθεί το Μακεδονικό ούτε τώρα δεν θα αποτελέσει δα και καμία φοβερή έκπληξη, η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι δεν χρειάζεται...βοήθεια για να τα κάνει θάλασσα. Άλλο όμως να μην λυθεί ούτε τώρα και άλλο να σπρώξουμε ξανά την κοινωνία προς μαξιμαλιστικές θέσεις παλαιότερων -και φυσικά μοιραίων- εθνικισμών.

Οι στιγμές απαιτούν σύνεση και υπευθυνότητα. Erga omnes.