Αποστολή στα Σκόπια: Απωθητική και για τους ντόπιους η κιτς αρχιτεκτονική εξτραβαγκάντζα Γκρούεφσκι

29.9.18


Είναι η 3η φορά που επισκέπτομαι την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αλλά αυτή είναι η πρώτη μου επίσκεψη επί κυβέρνησης Ζάεφ. Υπάρχει μια σημαντική αλλαγή κι αυτή αφορά κυρίως την ελευθερία έκφρασης των ανθρώπων.

Μου ήταν αρκετά σαφές και πριν ότι οι κάτοικοι της πόλης των Σκοπίων δεν ένιωθαν ιδιαίτερα άνετα με όλη την κιτς αρχιτεκτονική εξτραβαγκάντζα της εποχής Γκρουέφσκι. Πλέον όμως μπορούν και εκφράζονται δημοσίως, δίχως τον φόβο ενός αρκετά αυταρχικού καθεστώτος.

Οι ντόπιοι δεν αγαπούν ιδιαίτερα τα καφέ της κεντρικής πλατείας, δεν συχνάζουν εκεί και δεν νιώθουν την παραμικρή οικειότητα με όλα αυτά τα κωμικά δημιουργήματα. Όταν αναφέρονται στην κατασκευή τους, στέκονται κυρίως στο τεράστιο κόστος του project αλλά και στα διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς των σχετικών διαγωνισμών ανάθεσης σε «φίλιες» κατασκευαστικές εταιρείες του συστήματος Γκρουέφσκι.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η κεντρική πλατεία των Σκοπίων δεν χρησιμοποιείται για πολιτικές εκδηλώσεις της κυβέρνησης, καθώς δεν έχουν την παραμικρή διάθεση να ταυτιστούν με το συγκεκριμένο αστικό τοπίο. Όπως μου είπε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος «καταφέραμε και να διαλύσουμε την πόλη μας και τη σχέση μας με την Ελλάδα»...