Αποστολή στα Σκόπια: Μια φωτογραφία-ακτινογραφία της σύγχρονης Π.Γ.Δ.Μ

29.9.18

https://pbs.twimg.com/media/DoQWYIDX0AA2nDu.jpg:large

Αυτή είναι μια σημερινή φωτογραφία (κλικ για μεγέθυνση) από την κεντρική πλατεία της πόλης των Σκοπίων. Αν κάποιος αγνοήσει τη συννεφιά και εστιάσει στις λεπτομέρειες, θα εντοπίσει σχεδόν όλες τις πτυχές των γεωπολιτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα.

Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ως μια ισχυρή υπενθύμιση της κιτς εθνικιστικής λαίλαπας Γκρουέφσκι. Η διαφήμιση της Coca-Cola ως ένδειξη του αυξημένου ενδιαφέροντος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Η διαφήμιση της Huawei ως ένδειξη της όλο και μεγαλύτερης οικονομικής διείσδυσης της Κίνας στις αναδυόμενες οικονομίες των Βαλκανίων. Η διαφήμιση της Halkbank ως ένδειξη του όλο και μακρύτερου χεριού του συστήματος Ερντογάν στα πάλαι ποτέ οθωμανικά εδάφη της περιοχής.

Η διαφήμιση της T-Mobile ως ένδειξη της ισχυρής παρουσίας γερμανικών επιχειρήσεων στην περιοχή αλλά και ως υπενθύμιση του ιστορικού λάθους της πώλησης του ΟΤΕ στη Deutsche Telekom χωρίς να ληφθεί υπόψιν η σημαντική γεωπολιτική αξία των επενδύσεων του στα Βαλκάνια.

Τέλος, η απουσία της παραμικρής ένδειξης της επιρροής στη Ρωσία της χώρας. Κάτι επίσης σύνηθες για την περιοχή των Βαλκανίων, όπου οι Ρώσοι βρίσκονται παντού αλλά πάντα...διακριτικά...