Μετά την αποχώρηση Κοτζιά, ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το Κυπριακό;

18.10.18


Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι επέλεξε να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών για να τονίσει την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει μέχρι τέλους τη Συμφωνία των Πρεσπών -και πιθανότατα έκανε καλά.

Αυτό που πιθανότατα θα είχε όμως μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα ήταν να διευκρινιστεί ποια ακριβώς είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης πλέον στο Κυπριακό, μιας και πρόκειται για μια περίοδο ιδιαίτερα έντονων διπλωματικών εργασιών πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η διάσταση απόψεων μεταξύ του Νίκου Κότζια και του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος για το Κυπριακό ήταν πάντοτε αρκετά μεγάλη καθώς οι απόψεις το πρώην υπουργού Εξωτερικών συχνά εφάπτονταν με εκείνες διαφόρων περίεργων εθνικιστικών κύκλων.

Να τι είχαμε επισημάνει τον περασμένο Φεβρουάριο:
Ιδιαίτερα προβληματική ήταν η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, όπου φαίνεται πια ότι υπήρξε μια αξιοσημείωτη διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών και του Μεγάρου Μαξίμου, κυρίως ως προς το πόσο ενεργός και πόσο «τραχύς» έπρεπε να είναι ο ρόλος της Ελλάδας σε μια ούτως ή άλλως δύσκολη διαπραγμάτευση.
Όπως και να έχει, ο Νίκος Κοτζιάς αποτελεί πια παρελθόν και ο Αλέξης Τσίπρας, με τη διπλή ιδιότητα του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών οφείλει να εξηγήσει δημόσια την ελληνική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Συμφωνεί η ελληνική κυβέρνηση με το πλαίσιο Γκουτιέρες; Βρίσκει ενδιαφέρουσα ή επικίνδυνη την αναφορά Αναστασιάδη σε μια «πιο χαλαρή ομοσπονδία»; Σκοπεύει να κινηθεί σε μια γραμμή ανάληψης θετικών πρωτοβουλιών όπως στο Μακεδονικό ή θα περιμένει πρώτα τις κινήσεις της Λευκωσίας;

Θα ήταν χρήσιμο να έχουμε μερικές πρώτες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.