Χρήσιμη η παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις συνθήκες του θανάτου Κατσιφά

29.11.18


Με πρωτοβουλία της Σοσιαλιστικής Ομάδας και τις υπογραφές του Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη και Knut Fleckenstein, εισηγητή για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, κατατέθηκε τροπολογία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ζητάει την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα από τις Αλβανικές αρχές.

Η τροπολογία, η οποία υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία και ενσωματώθηκε στην Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις Ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας, αναφέρεται στις συνθήκες θανάτου του Κατσίφα στους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου και σημειώνει πως «αναμένει από τις αλβανικές αρχές να διερευνήσουν και να διευκρινίσουν τις συνθήκες που οδήγησαν στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής».

Περισσότερα στο αναλυτικό ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Σε καιρούς σκοτεινούς, είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό να ζητάει ένας ευρωπαϊκός θεσμός να διερευνηθούν οι συνθήκες ενός τέτοιου θανάτου. Για να μην στήσουν πάρτι οι διάφοροι παλαβοί και οι συνωμοσιολόγοι θα πρέπει, έστω και με μεγάλη πια καθυστέρηση, να εξηγήσει επίσημα η Αλβανία τι ακριβώς συνέβη.