Στη σωστή κατεύθυνση οι δηλώσεις Τσίπρα από το Βελιγράδι για τους δασμούς και τον στρατό του Κοσόβου

24.12.18


Την έντονη διαφωνία της Ελλάδας στην πρόσφατη απόφαση του Κοσόβου να προχωρήσει στη δημιουργία στρατού αλλά και να επιβάλει δασμούς στη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη εξέφρασε ο πρωθυπουργός (και υπουργός Εξωτερικών) Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης του στο Βελιγράδι.

Παραθέτω ένα απόσπασμα από τα όσα είπε στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς:
(...)Είχαμε, λοιπόν, την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε με τον Πρόεδρο Βούτσιτς μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα. Και, βεβαίως, κουβεντιάσαμε και τις τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις στο Κόσοβο. Την απαράδεκτη ενέργεια να υπάρξουν από την πλευρά της Πρίστινα δασμοί, κατακόρυφη αύξηση των δασμών της Σερβίας και της Βοσνίας, αλλά, βεβαίως, και τις προσπάθειες για την καθιέρωση στρατού, τη δημιουργία στρατού.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτές οι πρωτοβουλίες, όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην προοπτική της σταθερότητας της περιοχής, αντιθέτως, θα έλεγα ότι συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση. Και πρέπει αυτό να το πούμε με τη δύναμη της φωνής μας, διότι, ταυτόχρονα, εγώ θέλω να επισημάνω ότι ο Πρόεδρος Βούτσιτς και η κυβέρνησή του κάνει μια δύσκολη προσπάθεια από την οποία δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί. Μια δύσκολη προσπάθεια – το γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι- να επιμείνει στην ανάγκη εξεύρεσης μιας λύσης. Και ξέρω πόσο δύσκολο είναι αυτό, διότι τα συναισθήματα του σερβικού λαού είναι συναισθήματα, ενδεχομένως, θυμού, όμως, πρέπει να επιμένει σε αυτή την προσπάθεια.

Ταυτόχρονα, λοιπόν, στέλνω ένα μήνυμα καταδίκης στις ενέργειες από την πλευρά του Κοσόβου, που ρίχνουν λάδι στη φωτιά, αλλά την ίδια στιγμή και ένα μήνυμα να συνεχίσει η σερβική κυβέρνηση σε αυτό το δύσκολο δρόμο της εξεύρεσης λύσης, διότι αυτός ο δύσκολος δρόμος είναι και ο δρόμος της προοπτικής της σταθερότητας και ο δρόμος της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας, που τόσα πολλά έχει να δώσει και στο σερβικό λαό και στην περιοχή.
Εκτιμώ ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού είναι ορθή και πλήρως εναρμονισμένη με τις σχετικές θέσεις που εξέφρασαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ κόντρα στην αντίθετη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Η Συμφωνία των Πρεσπών πράγματι αναδεικνύει την Ελλάδα σε μια αξιόπιστη χώρα που επιλύει προβλήματα και προτείνει λύσεις, κάτι που πρέπει να πιστωθεί στον Αλέξη Τσίπρα. Δυστυχώς όμως, ο ακραία διχαστικός λόγος που υιοθετεί ο Τσίπρας Εσωτερικού καθιστά πολύ δύσκολη την δίκαιη αποτίμηση του θετικού ρόλου του Τσίπρα Εξωτερικού.