Ο απλός λόγος που θα ήταν παράδοξο να στηθούν κάλπες τον Μάρτιο

12.12.18


Με τα ελληνικά ΜΜΕ να αποτυγχάνουν διαχρονικά να αντισταθούν στο πειρασμό της εκλογολογίας, πολλοί τον τελευταίο καιρό διακινούν το σενάριο διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών τον Μάρτιο, αμέσως μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αρχικά, αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2016 και μετά, διάφοροι περισπούδαστοι αναλυτές επιμένουν ότι «κάθε Κυριακή από εδώ και πέρα θα είναι εκλογική», κυρίως αποδεικνύοντας ότι δεν μπορούν να διαβάσουν καθόλου καλά τις τάσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι κάποια στιγμή δεν θα πέσουν και μέσα, ειδικά όταν θεωρούν ότι η χώρα είναι σε προεκλογική περίοδο εδώ και...2-3 χρόνια.

Όπως και να έχει, προσωπικά θα έβρισκα φοβερά παράδοξο το να αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει σε εθνικές εκλογές πριν τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου, ειδικά από τη στιγμή που είναι δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι το πρώτο κόμμα. Η διαφορά πιθανότατα δεν θα είναι όσο μεγάλη δείχνουν διάφορες περίεργες δημοσκοπήσεις αλλά και πάλι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία θα κόψει το νήμα πρώτη.

Αυτός είναι τελικά και ο απλός λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βιαστεί. Αν ξέρεις ότι θα χάσεις, γιατί να βιαστείς να...χάσεις πριν τις διπλές εκλογές του Μαΐου; Γιατί να πας στις Ευρωεκλογές και στις εκλογές των ΟΤΑ χωρίς να ελέγχεις τον κρατικό μηχανισμό; Πόσο μάλλον όταν είσαι ένα κόμμα χωρίς βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία που ποντάρει πολλά στον κρατικό μηχανισμό.

Εξάλλου, αν στηθούν εθνικές εκλογές τον Μάρτιο και τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, ο Αλέξης Τσίπρας θα ανοίξει την όρεξη του Κυριάκου Μητσοτάκη για κάτι τελείως διαφορετικό. Με την απλή αναλογική να πλησιάζει, αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές του Μαρτίου, θα έχει τη δυνατότητα να «κάψει» την απλή αναλογική σε επαναληπτικές εκλογές τον Μάιο και είτε να αυξήσει τα ποσοστά της είτε να σύρει τη χώρα και σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση τον Ιούνιο, ώστε να εξασφαλίσει στον εαυτό της ακόμα περισσότερο καθαρό πολιτικό χρόνο.

Σήμερα, η Παραπολιτική θα εξακολουθούσε να ποντάρει στο ενδεχόμενο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών μετά τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου, με το ύψος της διαφοράς στις Ευρωεκλογές να καθορίζει αν οι κάλπες θα στηθούν τον Ιούνιο ή τον Οκτώβριο.