Ανδρουλάκης: Έγιναν στρατηγικά λάθη στο ΚΙΝΑΛ, όχι σε ψηφοδέλτια με διανομή εξουσίας σε παλιούς πρωταγωνιστές

3.2.19


Με την αυτοπεποίθηση εκείνου που με πικρό τρόπο δικαιώθηκε από τις εξελίξεις, ο Νίκος Ανδρουλάκης τοποθετείται μετά από καιρό για όλες τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής μέσω συνέντευξης του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παραθέτω τα πιο σημαντικά αποσπάσματα:

-Δυστυχώς έγιναν στρατηγικά λάθη. Εγώ δεν θέλω να το παίζω μετά Χριστόν προφήτης, αλλά είχα από νωρίς σημειώσει ότι έπρεπε σεβόμενοι τον πολυκομματικό φορέα να υπάρχει ενιαίο κέντρο αποφάσεων, δημοκρατικά εκλεγμένο από ένα ανοιχτό συνέδριο, ώστε μέσα από μία πλειοψηφία, δημοκρατικά, να σεβόμαστε τη διαφορετική άποψη, αλλά να ακολουθούμε την άποψη της πλειοψηφίας. Δεν έγινε αυτό. Ο καθένας εξέφραζε μέχρι τέλους τη δική του άποψη, με αποτέλεσμα σε όλα τα μεγάλα θέματα ο κ. Θεοδωράκης, ο κ. Θεοχαρόπουλος και άλλοι, σιγά σιγά, να έχουν τη δική τους άποψη και να μην ταυτίζονται με μία άποψη δημοκρατικά αποφασισμένη. Αυτό ήταν ένα λάθος.

-O κόσμος θέλει ανανέωση. Και δεν λέω γενεαλογικά, εννοώ ηθικά και πολιτικά. Η δημοκρατική παράταξη δεν πρέπει να φοβάται από τα σύμβολα. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα ισχυρό σύμβολο. ένα σύμβολο που πρόσφερε στον λαό τη μεταπολίτευση της ανοιχτής κοινωνίας, τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, τη θέση γυναίκας και μια Ελλάδα που κοίταζε την Ευρώπη ισότιμα, χωρίς φόβους, χωρίς μιζέρια. Δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτε από την ιστορία μας. Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για αυτή την ιστορία. Πρέπει να αλλάξουμε, όμως, τα κακώς κείμενα.

-Η προσωπική μου άποψη είναι ότι σήμερα επί της ουσίας έχει μείνει το ΠΑΣΟΚ και κάποιες άλλες δυνάμεις. Εμείς, όμως, οφείλουμε σε κάθε περίπτωση να κάνουμε ένα δημοκρατικό Συνέδριο. Να αποφασίσουμε δημοκρατικά την έκφραση όλων των δυνάμεων και μέσα από εκεί να βρούμε μια δύναμη ενότητας για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλουν πολλές τρικλοποδιές μέχρι τη μέρα των βουλευτικών και ευρωπαϊκών εκλογών. Και το Συνέδριο αυτό θα πρέπει να είναι εφαλτήριο ενότητας και προοπτικής, χωρίς μιζέρια, χωρίς εσωστρέφεια, γιατί όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών

-(Η ευθύνη για εδώ που έφτασε το ΚΙΝΑΛ)...ανήκει σε αυτούς που επέλεξαν ο πολυκομματικός φορέας αντί να γίνει ένα ενιαίος θεσμός να γίνει μια Βαβέλ, χωρίς κοινή στρατηγική.

-Αυτό που με ενδιαφέρει είναι τα ψηφοδέλτια να είναι ανοιχτά, ανταγωνιστικά για να φέρουμε το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όχι ψηφοδέλτια τα οποία θα έχουν διανομή εξουσίας σε παλιούς πρωταγωνιστές. Δεν το θέλει αυτό ο ελληνικός λαός. Ήρθαν αυτοί οι 220.000 άνθρωποι για μια παράταξη που θα εκφράσει τις αγωνίες τους, ριζοσπαστικά, ανανεωτικά με ένα νέο πολιτικό ήθος. Μπορούμε να τους το προσφέρουμε; Αν τους το προσφέρουμε θα είμαστε νικητές. Είμαι σίγουρος για αυτό».