Το δηλητήριο στην υπόθεση Γαβρά

14.4.19


Μας αρέσει δεν μας αρέσει ο Κώστας Γαβράς, ο κινηματογράφος του ή το θέμα της νέας του ταινίας «Ενήλικοι στο δωμάτιο», βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, η διαδικασία χρηματοδότησής του μέσω του μηχανισμού cash rebate του ΕΚΟΜΕ γίνεται αυτόματα. Δηλαδή, δεν είναι επιλεκτική επιδότηση. Βασίζεται σε αριθμούς, ποσοστά, νούμερα. Δεν αξιολογείται το σενάριο της ταινίας.

Αυτή η πληροφορία αγνοείτο ή αγνοήθηκε ως δευτερεύουσα, όταν ξέσπασαν αντιδράσεις μετά την ανάρτηση στη «Διαύγεια» της απόφασης για την ενίσχυση της συγκεκριμένης κινηματογραφικής παραγωγής. Είχαμε και στο στόχαστρο τον διεθνή Ελληνα σκηνοθέτη, γιατί ασχολείται με ένα πρόσωπο αμφιλεγόμενο (ας το πούμε κομψά), που χρέωσε με μερικά δισ. τη χώρα στην περίοδο της –«υπερήφανης διαπραγμάτευσης»– υπουργίας του.

Ανάμεσα στα (πολλά) κακά της οκτάχρονης κρίσης, που επιτάθηκαν την τελευταία τετραετία, είναι η διασάλευση του κριτηρίου, η μη ελεγχόμενη επιθετικότητα, η αυτοματοποιημένη σάρωση «εχθρών» και δικαίωση «φίλων». Η σωστή ενημέρωση είναι χρονοβόρα και συνεπάγεται, έστω και προσωρινή, στέρηση σοσιαλμιντιακής παρουσίας.

Ένα εξαιρετικό σχόλιο από τη Μαρία Κατσουνάκη στην Καθημερινή.