Β) 11.00' π.μ.: Ομιλία του λέκτορα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Θεοφάνη Μαλκίδη, με θέμα "Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού", στο Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης (μέγαρο "Μπίλλη", πλατ. Ιπποδρομίου)
Γ) Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της ηρωίδας Δόμνας Βιζβίζη, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης (στάση "Στρατηγείο" - παλαιά Ηλεκτρική Εταιρεία), μετά το πέρας της ομιλίας.
Εκπρόσωποι Αρχών και Συλλόγων, που επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι, παρακαλούνται να το δηλώσουν εγκαίρως - τηλ.
Οι εκδηλώσεις γίνονται με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού.
Υπενθυμίζουμε ότι την περίοδο 1908-1922, όταν τη διακυβέρνηση της Τουρκίας ανέλαβαν οι Νεότουρκοι, οι διωγμοί, οι σφαγές και οι πιέσεις των Ελλήνων στη Θράκη πήραν τη μορφή Γενοκτονίας.
6 Απριλίου 1914, Κυριακή του Πάσχα.
Αυτήν την ημέρα επέλεξαν οι Νεότουρκοι, για να εκδιώξουν τους Έλληνες πολλών χωριών της επαρχίας Αρκαδιουπόλεως και Βιζύης 40 εκκλησιών, Μαλγάρων και άλλων θρακικών περιοχών.
Αυτό το Πάσχα, εμείς οι Θρακιώτες, το ονομάσαμε "Μαύρο Πάσχα".
Οι εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού που πραγματοποιούνται σήμερα πανελλαδικά
είναι επίτευγμα των δυναμικών παρεμβάσεων μας στα παγκοσμία συνέδρια των Θρακών, με αποτέλεσμα στο 7ο συνέδριο να καθιερωθεί η 6η Απριλίου 1914, ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού.
Τιμούμε, λοιπόν, τη μνήμη των δεκάδων χιλιάδων αθώων θυμάτων της Ενιαίας Θράκης, που διαχρονικά σφαγιάσθηκαν, ατιμάσθηκαν και ξεριζώθηκαν από τις πανάρχαιες πατρογονικές τους εστίες.
Τις εκδηλώσεις ας τις θεωρήσουμε ως ανάμνηση αχνή στο ρυτιδωμένο πρόσωπο του παππού και της γιαγιάς, που απέμειναν ακόμη στη ζωή από την πρώτη γενιά των προσφύγων, μνημόσυνο στη μνήμη των προγόνων μας, σαν ένα αγιοκέρι, λίγο θυμίαμα, νερό, σπονδή στους τάφους όλων αυτών που κοιμούνται στα Άγια χώματα, τα πάντα Ελληνικά.
Mιχάλης Ιδομενεύς