Υπόθεση «Lehman-Brothers»: Τα καταστροφικά λάθη πληρώνονται...

16.9.08

alkimosarchive.blogspot.com

Οι σχετικές αναφορές του ευρωπαϊκού τύπου, οι προβλέψεις
και μαζί ένα σύντομο ιστορικό του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού
που αφέθηκε να καταρρεύσει.
.
«Θα ήταν όντως ευχάριστο, εάν η αμερικανική κυβέρνηση αρνούνταν οποιαδήποτε κρατική βοήθεια στην επενδυτική εταιρεία Lehman-Brothers» σημειώνει σήμερα η αυστριακή εφημερίδα Die Presse με αφορμή την πτώχευση της τέταρτης μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας των ΗΠΑ:

«Έτσι θα αυξάνονταν οι δυνατότητες να διαμελισθεί και να πουληθεί σε ιδιώτες επενδυτές. Δεν πρόκειται για μήνυμα τιμωρίας των υπευθύνων, αλλά περισσότερο για σαφές μήνυμα προς το τραπεζικό κεφάλαιο, ότι τα καταστροφικά λάθη πληρώνονται ακριβά. Από την άποψη της εθνικής οικονομίας η κατάσταση είναι έτσι και αλλιώς επώδυνη.»

«Η τακτική του Αμερικανού υπουργού οικονομικών Χένρι Πόλσον μπορεί να εμποδίζει εντυπωσιακές πτωχεύσεις στο σύστημα των οικονομικών κρίσεων, αλλά το σύστημα δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την πολιτική» υπογραμμίζει η γαλλική οικονομική εφημερίδα La Tribune: «Ο χρηματοπιστωτικός κόσμος δεν μπορεί να περιμένει τις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου, ό,τι είναι να συμβεί, θα συμβεί.»

Η επενδυτική εταιρεία Lehman-Brothers ιδρύθηκε το 1850 από τους Γερμανοεβραίους μετανάστες, Χένρι, Εμάνουελ και Μάγερ Λίμαν. Συγκεκριμένα, ο Χένρι Λίμαν άνοιξε το 1844 ένα μικρό κατάστημα στην πόλη Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα. Εξι χρόνια αργότερα τον πλαισίωσαν οι δύο αδελφοί του, Εμάνουελ και Μάγερ, και το παντοπωλείο ονομάστηκε «Lehman Brothers». Το μαγαζάκι των τριών αδελφών έμελλε να γίνει μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου.
.
Μετά το τέλος του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου οι αδελφοί Λίμαν μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη και επέκτειναν τις δραστηριότητές τους με την αγοραπωλησία μετοχών. Το 1887 η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και στην αυγή του 20ού αιώνα χρηματοδότησε την ίδρυση μεγάλων καταστημάτων λιανικών πωλήσεων. Τη δεκαετία του 1920 επεκτάθηκε στον κόσμο του θεάματος και ενίσχυσε με κεφάλαια τα κινηματογραφικά στούντιο Paramount και 20th Century Fox. Το κραχ του 1929 οδήγησε τη Lehman Brothers στην ανάπτυξη νέων τεχνικών για τη χρηματοδότηση των πελατών της, αλλά και στην υιοθέτηση αυστηρότερων κριτηρίων…
.
...Την πορεία της από το 2007 ως την περασμένη Παρασκευή δεν μπορεί κανείς να τη διαβάσει στα αρχεία της σχολής διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Harvard και ασφαλώς δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ιστοσελίδα της. Οι ζημιές που της προκάλεσε η εμπλοκή στην αγορά των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου (subprime) είναι τεράστιες. Για το πρώτο τρίμηνο του 2008 έφθασαν στα 2,8 δισ. δολάρια. Ήταν η πρώτη φορά που η Lehman Brothers ανακοίνωνε ζημιές στην περίοδο μετά τον διαχωρισμό της από την American Express (1993). Την περασμένη Τετάρτη η ανακοίνωση νέων απωλειών 3,9 δισ. δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο έσπειρε τον πανικό στους μετόχους. Τα κακά μαντάτα, σε συνδυασμό και με τη διακοπή των συνομιλιών με την Korea Development Bank για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, γκρέμισαν τις μετοχές της Lehman Brothers - από την αρχή του έτους έχουν χάσει το 80% της αξίας τους.
.
Η ιστορία της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της Wall Street είναι συνυφασμένη με την ιστορία των ΗΠΑ και την ανάδειξη της χώρας σε οικονομική υπερδύναμη. Ενάμιση αιώνα μετά την ίδρυσή της η Lehman Brothers κατέρρευσε, από τα τεράστια προβλήματα που συσσωρεύτηκαν από την τελευταία πιστωτική κρίση. Μια ματιά στην ιστορία της εξηγεί, γιατί πολλοί αναλυτές επέμεναν τις τελευταίες ημέρες ότι «παραείναι μεγάλη για να την αφήσουν να καταρρεύσει»... Και εντούτοις κατέρρευσε!

Το παντοπωλείο που έγινε επενδυτικός κολοσσός, έχει για πολλούς έναν συμβολισμό:
«Την αναμενόμενη κατάρρευση του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος».

Τι θα κάνει η Αμερική για να ανατρέψει αυτές τις προβλέψεις;

Μέλει να το δούμε σύντομα.