Σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στη Ρωσία

2.10.08

alkimosarchive.blogspot.com

Νέο κόμμα ετοιμάζεται να ιδρύσει ο πρώην σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, σύμφωνα με δήλωση του Ρώσου πολιτικού και επιχειρηματία Αλεξάντερ Λεμπέντεφ,
όπως αναφέρει το CNN.
.
Το όνομά του θα είναι "Ανεξάρτητο Δημοκρατικό Κόμμα" και στόχο θα έχει να αποκαταστήσει τη σχέση του ρωσικού κράτους με τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η πρακτικές του Κρεμλίνου υπό την ηγεσία του πρώην Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν γίνει πολλές φορές αντικείμενο κριτικής, για τις αντιδημοκρατικές μεθόδους, τον παρεμβατικό ρόλο του κράτους στην οικονομία, στη δικαιοσύνη και στα ΜΜΕ.
.
Ο Μιχαήλ Σεργκέγεβιτς Γκορμπατσόφ δεν έχει σχολιάσει τις δηλώσεις Λεμπέντεφ ακόμη. Άλλωστε ο 77χρονος πρώην ηγέτης αν και έχει ασκήσει κριτική προς το καθεστώς Πούτιν, δεν έχει εκφράσει την επιθυμία να αναλάβει έναν ενεργό πολιτικό ρόλο. Αν και είναι μια προσωπικότητα που χαίρει εκτίμησης στο εξωτερικό, στη Ρωσία θεωρείται ο άνθρωπος που με τις μεταρρυθμίσεις του οδήγησε στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Στις προεδρικές εκλογές του 1996 ηττήθηκε λαμβάνοντας ποσοστό μικρότερο του 1% και από τότε δεν έχει συμμετάσχει ενεργά στην πολιτική της χώρας.
.
Πάντως στην ιστοσελίδα του ο Λεμπέντεφ, αναφέρει ότι η δημιουργία του νέου κόμματος ήταν ιδέα του Γκορμπατσόφ, λέγοντας ότι ήταν εκείνος «που έδωσε ελευθερία στο ρωσικό λαό» και προσθέτοντας ότι «δεν μάθαμε πώς να τη χρησιμοποιούμε». Σύμφωνα με τον Λεμπέντεφ, στόχοι του κόμματος θα είναι η επιστροφή σε ένα φυσιολογικό σύστημα εκλογών, η ενδυνάμωση της Δούμας και η ανεξάρτητη λειτουργία της, ανεξάρτητη δικαιοσύνη και ανεξάρτητα ΜΜΕ καθώς και «λιγότερο κράτος» στη ρωσική οικονομία.
.
Ο Γκορμπατσόφ έχει εκφράσει την εκτίμησή του προς τον Πούτιν, επειδή κατάφερε να σταθεροποιήσει τη χώρα από την καθοδική πορεία που είχε πάρει μετά την πτώση του Κομμουνισμού. Όμως ο πρώην πρόεδρος έχει επίσης εκφράσει και την κριτική του στο καθεστώς Πούτιν, το οποίο έχει τη μεγάλη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και μάχεται τους πολιτικούς του αντιπάλους με όλα τα μέσα θεμιτά και μη. Φέτος, ο Γκορμπατσόφ δήλωσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος το κόμμα "Ενωμένη Ρωσία" του Πούτιν να γίνει σαν το πρώην κομμουνιστικό κόμμα της Ρωσίας και ζήτησε να γίνουν αλλαγές στο εκλογικό σύστημα.
.
Ο Λεμπέντεφ με τον Γκορμπατσόφ αγόρασαν το 2006, το 49% της εφημερίδας Νόβαγια Γκαζέτα, η οποία είναι γνωστή για την κριτική που ασκεί στο Κρεμλίνο. Στην συγκεκριμένη εφημερίδα εργαζόταν η δολοφονημένη, κάτω από συνθήκες που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, δημοσιογράφος Άννα Πολιτκόφσκαγια.
.
Πηγή: "Cosmo.gr"