22 Νοεμβρίου

22.11.08

sansimeragr.blogspot.com


H 22α Νοεμβρίου είναι η 326η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο

Γεγονότα

333 π.Χ - Ο Μέγας Αλέξανδρος νικά του Πέρσες στην Ισσό

1699 μ.Χ - Υπογράφεται η Συνθήκη του Πρεομπραζένσκογιε ανάμεσα στη Ρωσία , τη Δανία και τη Σαξονία και την Πολωνο-Λιθουανική Κοινότητα . Σε εφαρμογή της συνθήκης, ξεκινά τρεις μήνες αργότερα ο Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος .

1940 - Τρία αεροσκάφη Ηenschel Hs 126 εντόπισαν εχθρική φάλαγγα μήκους οκτώ χλμ. που υποχωρούσε από την Κορυτσά προς το Πόγραδετς. Ισχυρή δύναμη 15 αεροσκαφών Potez 63 Bristol Blenhein και Fairey Battle των Μοιρών Βομβαρδισμού έσπευσε για ενίσχυση, με αποτέλεσμα την πλήρη διάλυση της ιταλικής φάλαγγας. Κατά την επιστροφή στο αεροδρόμιο ένα από τα Henschel συναντήθηκε με 15 ιταλικά καταδιωκτικά και χτυπήθηκε στο λέβητα βενζίνης. Το ελληνικό αεροσκάφος έπιασε φωτιά και το πλήρωμα το εγκατέλειψε. Ο χειριστής υπέκυψε στα τραύματά του, ενώ ο παρατηρητής επέζησε.

1953 - Ιδρύεται το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (Ν.Ν.Α.).

2005 - Το γερμανικό κοινοβούλιο εκλέγει την Άνγκελα Μέρκελ στο αξίωμα του καγκελάριου της Γερμανία . Είναι η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας, και πρώτος πρώην πολίτης της Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας που υπήρξε καγκελάριος της επανενωμένης Γερμανίας.

Γεννήσεις

1890 - Σαρλ ντε Γκωλ , Γάλλος στρατηγός και πολιτικός

1934 - Ρίτα Σακελλαρίου , Ελληνίδα τραγουδίστρια

1976 - Βίλε Βάλο , Φινλανδός τραγουδιστής , ιδρυτικό μέλος των HIM

Θάνατοι


1944 - Άρθουρ Στάνλεϋ Έντινγκτον , Βρετανός αστροφυσικός

1963 - Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής