Η ευθύνη του κ. Παπανδρέου

26.11.08


Αντώνης Καρακούσης

Oι οικονομικές συνθήκες βαίνουν επιδεινούμενες, το φιλελεύθερο δόγμα αμφισβητείται, το Βατοπαίδι πολλούς κολάζει, η δυσαρέσκεια των πολιτών κορυφώνεται, η υπεροχή του κ. Καραμανλή απομειώνεται και το μέχρι πρότινος τελειωμένο ΠαΣοΚ φαίνεται πλέον να διεκδικεί και πάλι με αξιώσεις την εξουσία. Οι δημοσκοπήσεις επί σειρά μηνών αναδεικνύουν τη νεοδημοκρατική φθορά και τελευταίως φέρουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημαντικά προηγούμενο έως και 4,5 ποσοστιαίες μονάδες του κυβερνώντος κόμματος. Κανένας βεβαίως δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις πολιτικές εξελίξεις, ούτε να προσδιορίσει με ακρίβεια τον χρόνο των εκλογών.

Ωστόσο οι πολιτικές δυσκολίες για την κυβέρνηση πολλαπλασιάζονται και τα στοιχεία αντικειμενικώς ευνοούν το ΠαΣοΚ. Σύμφωνα μάλιστα με τις τάσεις που καταγράφουν οι έρευνες των διαθέσεων της κοινής γνώμης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να εξασφαλίσει και την αυτοδυναμία. Οι πιθανότητες να κληθεί ο κ. Γ. Παπανδρέου να αναλάβει τις τύχες της χώρας αυξάνονται σημαντικά. Υπό αυτή την έννοια η ευκαιρία, η πρόκληση και η ευθύνη για τον ίδιο και το κόμμα του είναι μεγάλες. Και γίνονται ακόμη μεγαλύτερες εξαιτίας της πολυσήμαντης κρίσης που ταλανίζει τον κόσμο ολόκληρο και απειλεί να βυθίσει στην κυριολεξία τη χώρα μας. Αν λοιπόν οι πολιτικές εξελίξεις επιταχυνθούν υπό το βάρος της γενικευμένης αμφισβήτησης του κ. Καραμανλή και στις επερχόμενες εκλογές επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπικές τάσεις, το ΠαΣοΚ και ο κ. Παπανδρέου θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Η οικονομία θα απειλείται πολλαπλώς, οι ευρωπαϊκοί και οι συστημικοί περιορισμοί θα περισσεύουν, τα χρέη και τα ελλείμματα θα δεσμεύουν τη νέα κυβέρνηση, πόροι δεν θα υπάρχουν και η κοινωνία θα αναμένει πληγωμένη και αρκούντως διεκδικητική. Αντιμετωπίζει τον κίνδυνο το επερχόμενο ΠαΣοΚ να πέσει θύμα της τύχης του. Να αναλάβει μετά φανών και λαμπάδων την εξουσία και να πελαγώσει μπροστά στη συνθετότητα των συνθηκών, να μην μπορέσει να καλύψει τις προσδοκίες των πολιτών, να μην καταφέρει τελικώς να ανορθώσει τη χώρα. Θα είναι ό,τι χειρότερο για τη δημοκρατική παράταξη, αλλά πρωτίστως για τη χώρα. Γι΄ αυτό τόσο το ΠαΣοΚ όσο και ο κ. Παπανδρέου οφείλουν να προετοιμασθούν εγκαίρως. Να προσεγγίσουν τάχιστα τα πολλαπλά προβλήματα της χώρας και να καταστρώσουν ένα συνεπές και ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης και ανόρθωσης της οικονομίας και της κοινωνίας.

Να συγκροτήσουν, όπως έπραξε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, έναν αξιόμαχο και αξιόπιστο μηχανισμό επεξεργασίας πολιτικής, αποτελούμενο από ειδικούς επιστήμονες, καταξιωμένους επιχειρηματίες, τραπεζίτες, συνδικαλιστές, κομματικά στελέχη και βουλευτές, ικανό να περιγράψει βραχυπρόθεσμα μέτρα και μεσοπρόθεσμες πολιτικές.

Αλλωστε άπαντες γνωρίζουν ότι στις παρούσες σύνθετες και κρίσιμες συνθήκες τόσο η διεκδίκηση της εξουσίας όσο και η διαχείρισή της δεν μπορούν να αφεθούν στην τύχη και στην έμπνευση της στιγμής. Απαιτούν προπαρασκευή μεγίστη και σχέδιο ολοκληρωμένο.

Από το ΒΗΜΑ

Σχόλιο Παραπολιτικής : Έχει απόλυτο δίκιο ο δημοσιογράφος...

Ο λαός ξέχασε γρήγορα τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ και το καλεί να τον σώσει από τη Δεξιά λαίλαπα...

Δεν έχει κανένα περιθώριο να προδώσει και πάλι την εμπιστοσύνη του κόσμου...